_scorpio__
4.08.2003, 19:21:19
jak uzyc tej funkcji i jak ja wywolac ?
[Regis]
4.08.2003, 19:26:14

?
Case czy [manual:1f4866a6a2]switch[/manual:1f4866a6a2] ? O case jeszcze nie slyszalem...
spenalzo
4.08.2003, 19:28:46
Instrukcja case jest częścią instrukcji [manual:325663bfcd]switch[/manual:325663bfcd]:
[php:1:325663bfcd]<?php
$i=rand(0,2);
switch ($i) {
case 0:
print "i jest równe 0";
break;
case 1:
print "i jest równe 1";
break;
case 2:
print "i jest równe 2";
break;
}
?>[/php:1:325663bfcd]
A na przyszłość RTFM bo w manualu wszystko jest ładnie opisane.
_scorpio__
4.08.2003, 19:30:01
JA potrzebuje z kodu html wywolac jedna z 3 funkcji znajdujacych sie w pliku php. Nie wiem czy case ( ja znam case z c++) nie wiem jak jest w php moze i swith. Wiec prosze jak tego uzyc prosze o jakis przyklad
Proszę o:
1. przeczytanie paru pierwszych rozdziałów manuala php (polecam pobranie go z php.net w postaci *.chm) z uwagi na powtarzające się pytania o łączenie phpi html'a
2. przeczytanie przyklejonego topicu na temat przesyłania wartości od użytkownika (np. z linków lub formularza) do php
3. próby samodzielego myślenia i podawania przykładów własnej pracy i ewentualnych błędów
4. bardziej przemyślane pytania
_scorpio__
4.08.2003, 19:41:22
Heh no ladnie jeden dzien i juz mnie moderator zjechal

Ej no ale forum jest po to zeby pytac ale szukalem poprzez szukaj i nie znalazlem tego co chcialem bo jak bym znalazl to bym nie pytal. Mi na czasie lezy a czekanie az ktos mi odpowie na pytanie jest roszke czasochlonne
_scorpio__
4.08.2003, 19:41:55
Cytat
Instrukcja case jest częścią instrukcji [manual:b3e0b8232d]switch[/manual:b3e0b8232d]:
[php:1:b3e0b8232d]<?php
$i=rand(0,2);
switch ($i) {
case 0:
print "i jest równe 0";
break;
case 1:
print "i jest równe 1";
break;
case 2:
print "i jest równe 2";
break;
}
?>[/php:1:b3e0b8232d]
A na przyszłość RTFM bo w manualu wszystko jest ładnie opisane.
a jak to wywolac z poziomu htm
spenalzo
4.08.2003, 19:45:56
Cytat
Mi na czasie lezy a czekanie az ktos mi odpowie na pytanie jest roszke czasochlonne
To nie narzekaj tylko zobacz [b][url=http://pl.php.net/manual/pl]
manual!!!
Ten przykłąd co powyżej to właśnie z manuala wziąłem.
_scorpio__
4.08.2003, 19:49:02
No ok to teraz powiem ze nie moge tego znalezc i niech mi ktos poda link gdzie to jest to sie juz zamkne i sprobuje sam a jak sie mi nie uda to sie i tak nie odezwe juz
[Regis]
4.08.2003, 19:50:28
TU: [manual:a5b99ef4eb]switch[/manual:a5b99ef4eb]
ALBO: Jak masz manuala w pdf-ie na przyklad, to uzyj opcji SZUKAJ w Acrobacie czy czego tam uzywasz i poszukaj troche... Bosz...
CHOROBA.
Na tej podstronie link do manuala pojawił się chyba z 5 razy, z czego raz na bradzo czerwono...
Ale co tam - może ppojawić się jeszcze raz: http://www.php.net/distributions/manual/php_manual_pl.chm
_scorpio__
4.08.2003, 19:52:12
ej no ludzie powiedzcie mi tylko jeszcze jak to wywolac z htmla
Rozdział 2. A simple tutorial
[Regis]
4.08.2003, 19:53:35
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ludzie, pomocy !!!!!!!! Czym my - tu obecni - tak zgrzeszylismy

?!!!!!
_scorpio__
4.08.2003, 19:54:08
hehe ale jestescie poprostu wyjebisci goscie

Chwali sie wam to ale i tak nie wiem jak to zrobic
[Regis]
4.08.2003, 19:57:04
Idz juz, idz czlowieku i nie grzesz wiecej

I zapamietaj na przyszlosc te cztery litery: RTFM !!!
_scorpio__
4.08.2003, 20:04:34
Hehe a co to znaczy
Nie no ludzie ale teraz calkiem serio serio pisze czytam tego manuela i nadal nie znalazlem odpowiedzi jak wywolac z html to swith

Napiszcie mi to i juz mnie nie ma Bo ja sie nie znam na php ja moge komus pomoc w sprawach linuxowy windowsowych i takich tam ale nie w php
[Regis]
4.08.2003, 20:16:21
RTFM to znaczy mniej wiecej (raczej mniej niz wiecej

) tyle co "Przeczytaj laskawie manuala"...
Co do uzycia switcha w HTML-u - w czym jest problem ? Przeciez w manualu wszystko jest czarno na bialym... Jaki masz problem, bo ja nie widze zadnego
Cytat
Hehe a co to znaczy
Nie no ludzie ale teraz calkiem serio serio pisze czytam tego manuela i nadal nie znalazlem odpowiedzi jak wywolac z html to swith

Napiszcie mi to i juz mnie nie ma Bo ja sie nie znam na php ja moge komus pomoc w sprawach linuxowy windowsowych i takich tam ale nie w php
Jesli chcesz wywolac switcha z html (czyli jak rozumiem NIE php) - raczej polecam js. Parser domyslnie nie przerabia stron z rozszerzeniem HTML, wiec php raczej nie ma tu nic do rzeczy.
_scorpio__
4.08.2003, 20:23:01
ej ludzie czy wy zescie zauwazyli ze w tym poscie jest wiecej bezsensownego pieprzenia niz odpowiedzi napiszcie mi jak to uzyc i konczymy temat. No chyba ze nie mozecie zyc bezemnie

Pozdrowka
Cytat
ej ludzie czy wy zescie zauwazyli ze w tym poscie jest wiecej bezsensownego pieprzenia niz odpowiedzi napiszcie mi jak to uzyc i konczymy temat. No chyba ze nie mozecie zyc bezemnie

Pozdrowka
A wiec odpowiadam: NIE DA SIE wywolac ze zwyklego HTML'a switcha. Mozesz to zrobic albo za pomoca js, albo php. Jesli to drugie (bo o tym jest to forum) to miałeś już podany przykład. EOT.
_scorpio__
4.08.2003, 20:30:08
Teraz to se chyba jaja robicie. Pierw gadacie przez 10 postow zebym szukal w manualu bo tam jest to a teraz piszeta ze sie nie da ehm co jeste nie tak
Cytat
Teraz to se chyba jaja robicie. Pierw gadacie przez 10 postow zebym szukal w manualu bo tam jest to a teraz piszeta ze sie nie da ehm co jeste nie tak ?? :D to mozecie jeszcze mi napisac jak z php to wywolac ?
Dobra. Starczy :-). Wytłumacze to ŁOPATOLOGICZNIE :-).
A więc tak. Jeśli plik ma rozszerzenie HTML to przy domyślniej konfiguracji nie jest parsowany przez php - więc jeśli nawet dasz instrukcje switch to nic się nie stanie.
Jeśli masz natomiast rozszerzenie pliku *.php lub podobne (kiedyś było *.php3 i *.phtml) to wpisujesz:
[php:1:2b337bad67]<?php
switch($zmienna)
{
case 1:
jakies_tam_instrukcje();
break;
case 2:
jakies_tam_inne_instrukcje();
break;
//ew default: costam(); break;
}
?>[/php:1:2b337bad67]
Oczywiście instrukcji może być więcej niż jedna linijka. Polecam poczytanie podstaw jakiś o php, żeby wiedzieć jak to wszystko działa i że php != HTML - i żebyś nie zadawał pytań od których chce się popełnić samobójstwo - od tego jest manual, względnie kursy php.
P.S. Sorry za chaotyczną pisownię, ale dziś za dużo wypiłem :-).
_scorpio__
4.08.2003, 20:41:38
Ty teraz to mi wbiles noz w serve bo zes przepisal to co w manualu ale jak to wywolac !!!?

?

? napiszcie na litosc boska bo ja zaraz popelnie samobojstwo 8)
JAKA MA BYC TA ZMIENNA NA PODSTAWIE CZEGO ONA JEST BRANA
[php:1:4710e7937b]<?php<?php
switch($zmienna)
{
case 1:
jakies_tam_instrukcje();
break;
case 2:
break;
}
?>
?>[/php:1:4710e7937b]
scanner
4.08.2003, 20:45:12
1. Popełnij. Ale nie zwalaj winy na nas.
2. Swich | case to konstrukcja warunkowa. Taki bardziej rozbudowany if(). W zależności od wartości w parametrze switch() wukonuje sie odpowiednia sekcja case
_scorpio__
4.08.2003, 20:47:04
ej odpowiedzcie mi tylko na pytanie jak to wywolac i juz wam daje spokoj !!
[php:1:8ae8ecf649]<?phpswitch($a)
{
case 1:
echo("a jest równe 1");
break;
case 3:
echo("a jest równe 3");
break;
case 11:
echo("a jest równe 11");
break;
}
?>[/php:1:8ae8ecf649]
Shit.
Prosilem o to by śprzeczytal jeden z tematów przyklejonych. Było on na temat przesyłania danych od użytkownkia do php.
Ale z uwagi na to, ze zdaje sie - nie umiesz. Tak więc już na wstępie zdązyłeś podpaść moderatorom.
Ale by nie było to oftopic...
na jednej stronie tworzysz link typu <a href="index.php?zmienna=1">tu kliknij</a>
a w pliku index.php
[php:1:8a71a1c769]<?php
switch( $_GET['zmienna'] )
{
case 1:
jakies_tam_instrukcje();
break;
case 2:
break;
}
?>[/php:1:8a71a1c769]
Cytat
ej odpowiedzcie mi tylko na pytanie jak to wywolac i juz wam daje spokoj !!
Nie wyrabiam już. Nie możemy cię nauczyć od podstaw php (bo do tego to by się sprowadziło!!!). Poczytaj jak język jest zbudowany i już. Nie myśl że jeśli znasz C++ to wiesz o co w php chodzi.
_scorpio__
4.08.2003, 20:51:07
JESTTTT W KONCU SIE MI UDALO !!!!! hehe po tak wielu probach sie dalo

teo teraz mi jeszcze powiedzcie jak z tego pliku php wpisac cos spowrotem do htmla
[Regis]
4.08.2003, 20:54:26
Cytat

teo teraz mi jeszcze powiedzcie jak z tego pliku php wpisac cos spowrotem do htmla

:?: :?: :?:
A moze konkretniej ? Z jakiego pliku ?
Cytat

Nic ci już nie powiemy (przynajmniej ja). Naucz się elementów php chociaż!
_scorpio__
4.08.2003, 20:57:46
[php:1:d42e9d7b38]
<?php
switch( $_GET['zmienna'] )
{
case 1:
jakies_tam_instrukcje();
break;
case 2:
break;
}
?>
[/php:1:d42e9d7b38]
z tego pliku to jest jego zawartosc i pod zmienna case 1 zeby byla jakas regolka ktora wpisze dana wartosc do innego pliku tyle ze html sorki ze pokrecilem
_scorpio__
4.08.2003, 21:00:14
cahe no nie obrazaj sie jak bedziesz mial jakies pytania odnosnie linuxa to wal do mnie. ludzie ludzia musza pomagac bo inaczej do niczego nie dojdziemy. Myslisz ze ja bym sie nie chcial tego nauczyc ja poprostu nie mam na razie na to czasu a musze cos zrobic i wybacz jesli urazilem cie jak bym to umial to bym nie pytal ale i tak duze THX dla ciebie POzdrowka[/b]
Cytat
cahe no nie obrazaj sie jak bedziesz mial jakies pytania odnosnie linuxa to wal do mnie. ludzie ludzia musza pomagac bo inaczej do niczego nie dojdziemy. Myslisz ze ja bym sie nie chcial tego nauczyc ja poprostu nie mam na razie na to czasu a musze cos zrobic i wybacz jesli urazilem cie jak bym to umial to bym nie pytal ale i tak duze THX dla ciebie POzdrowka[/b]
A ja nie mam czasu żeby ci odpowiedzieć. Jak już mówiłem EOT.
_scorpio__
4.08.2003, 21:05:50
ale wiesz ze teraz zachowujesz sie idiotycznie i troszke niekuturalnie wzgledem mnie bo ja cie przepraszam a ty z chamstwem mi wyjerzdzasz. Moze i masz wiedze o php ale wiedzy o kulturze nie posiadasz i przykro mi ze musialem to napisac ale sam zes do tego doprowadzil bo ja cie przeprosilem !!!
Cytat
ale wiesz ze teraz zachowujesz sie idiotycznie i troszke niekuturalnie wzgledem mnie bo ja cie przepraszam a ty z chamstwem mi wyjerzdzasz. Moze i masz wiedze o php ale wiedzy o kulturze nie posiadasz i przykro mi ze musialem to napisac ale sam zes do tego doprowadzil bo ja cie przeprosilem !!!
Nie mów mi dziecko o chamstwie, bo to było odnośnie:
Cytat
... ja poprostu nie mam na razie na to czasu...
Mówisz tyle o linuxie, etc. a więc wnioskuje że twoim przyjacielem powinien być manual, ew. www.google.pl. Tyle na ten temat - nic więcej nie napisze, więc nawet nie próbuj mnie prowokować. Jak w ogóle możesz mówić poza tym o kulturze, skoro swoim zachowaniem obraziłeś połowe ludzi z tego forum.
spenalzo
4.08.2003, 21:13:21
Człowieku, weź manuala, i dopóki nie przeczytasz i nie zrozumiesz PODSTAW php to więcej się o nic nie pytaj. Bo ja bynajmniej ci już nie pomogę jak nie znasz i nie chcesz znać podstaw. A bez znajomości podstaw nie masz co się zabierać za programowanie. To jest tak, jakbyś pierwszy raz usiadł za kierownicą i chciał być Schumacherem. Tak samo realne.
cahe: widziałeś kiedyś mandrake? wcale trzeba dużo wiedzieć żeby z tego korzystać.
_scorpio__
4.08.2003, 21:13:54
hehe no niezle dales popisowe a teraz juz sie zamknij w sobie i skonczmy ta dziecinade widze ze nie na wszystkich forach ludzie sa tolerancyjni ciekaw jestem jak bys sie zachowal jak by ciebie ktos potraktowal w sposob jak ty mnie. a odnosnie linuxa masz racje gogle moim przyjacielem ale duzo tez zawdzieczam pewnej osobie ktora poznalem wlasnie poprzez forum i ktora mnie wiecej nauczyla niz jest pisane w glupich manualach KONIEC POZADRAWIAM
spenalzo
4.08.2003, 21:16:56
Mnie wcale nie powitali na tym forum z szeroko rozłożonym rękami... Ale się nie zraziłem, ściągnąłem manuala i zacząlem czytać. A ty się na razie użalasz nad sobą. W tym czasie już być coś przeczytał, zamiast pytać się na forum.
każdy ma prawo kiedyś zaczynać. I całkiem naturalne jest to, że wtedy za dużo nie wie
Problem w tym, że wypowiedziamy typu "nie mam czasu sie tego uczyć" sugerujesz, że Twój czas jest cenniejszy niż nasz. Chyba nie powinno dziwić, że to bulwersuje.
Tym bardziej, ze pewne rzeczy łatwiej jest zrozumieć, widząc przykład (prosto z manuala) niż je tłumaczyć.
Co więcej - podany przezemnie rozdział manuala zawiera wiekszość odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania.
Nie sądzę też, że masz problem ze zrozumieniem pojawiającego się tam angileskiego (z uwagi na to, że ten rozdział nie jest tłumaczony chyba właśnie z powodu "niesamowitej" komplikacj

)
Czyli jaki może być powód? Nie chce Ci się poświęcić na to kilku minut. Choć byłeś gotowy poświęcić całkiem spoo czasu na napisanie, przeczytanie i odpowiadanie na tym forum (jak sądzę było to czas wystarczający na przeczytanie załkiem sporego fragmentu manuala)
Tak czy inaczej - EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.