Witam!
Mam problem z prawidłowym sortowaniem polskich znaków w MySQL. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem nic, co by pomogło w tej sytuacji :-( Może więc ktoś z Was będzie mógł mi pomóc...
Po kolei:
Strona jest w utf-8. Na stronie jest formularz, za pomocą którego użytkownicy dodają wpisy do bazy. Wpisy dodane w ten sposób prawidłowo wyświetlają na stronie polskie znaki, natomiast błędnie sortują (polskie znaki na początku). W phpMyAdminie (2.8.0.3-Debian-1) wpisy dodane przez stronę błędnie wyświetlają różne znaczki zamiast polskich znaków.
PhpMyAdmin również jest w utf-8. Jeśli w nim dodaję wpis do bazy, to na stronie wpisy te sortują się poprawnie, ale zamiast polskich znaków wyświetlają znaki zapytania (w PMA te wpisy wyświetlają się poprawnie).
Sposób wyświetlania w PMA jest dla mnie nieistotny, zależy mi na prawidłowym wyświetlaniu i sortowaniu na stronie wpisów dodanych przez stronę (formularz). Strona musi pozostać w utf-8.
Szczegóły techniczne:
(nie mam bezpośredniego dostępu do my.ini i ciężko będzie mi wywalczyć zmianę w nim czegoś, więc żeby próbować, muszę być pewien rozwiązania... Dane podaję z phpinfo i PMA.)
MySQL - 5.0.21-Debian_3-log
php Version 5.1.2-1+b1
system kodowania znaków dla mysql: UTF-8 Unicode (utf8)
system porównań dla połączenia mysql: utf8_unicode_ci
język PMA: polski
metoda porównywania napisów (collation) dla bazy: utf8_unicode_ci
(tak samo dla wszystkich tabel; próbowałem również utf8_polish_ci - bez różnicy, oraz utf8_general_ci - wtedy błędnie sortowało również wpisy dodane przez PMA, wyświetlając je na końcu)
tabele typu MyISAM
Będę wdzięczny za pomoc :-)