Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blad?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Reder
Witam!
Moj problem wyglada nastepujaco:
stworzylem sklep internetowy do testow w oparciu o EasyPHP 1.6. Jednakze podczas polaczenia z baza danych ukazuje sie nastepujacy blad:

[php:1:67bd50941b]<?php
Warning: Host '192.168.0.1' is not allowed to connect to this MySQL server in c:easywwwplikiprocesory.php on line 9

Warning: MySQL Connection Failed: Host '192.168.0.1' is not allowed to connect to this MySQL server in c:easywwwplikiprocesory.php on line 9
Error !!! mysql_connect() error!
Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:easywwwplikiprocesory.php on line 11

Warning: Access denied for user: 'ODBC@localhost' (Using password: TAK) in c:easywwwplikiprocesory.php on line 12

Warning: MySQL Connection Failed: Access denied for user: 'ODBC@localhost' (Using password: TAK) in c:easywwwplikiprocesory.php on line 12

Warning: MySQL: A link to the server could not be established in c:easywwwplikiprocesory.php on line 12

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:easywwwplikiprocesory.php on line 16

Warning: mysql_free_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:easywwwplikiprocesory.php on line 95

Warning: mysql_close(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:easywwwplikiprocesory.php on line 96
?>[/php:1:67bd50941b]

Od razu mowie, ze przejrzalem manual i php'a, i mysql'a.
I teraz pytanie. Jaka dyrektywa pliku php-safe.ini, bo chyba tylko w nim mozna dokonywac konfiguracji php w EasyPHP odpowiada za ustawienie badz wylaczenie opcji logowania z haslem. Nalezy zaznaczyc, ze podczas instalacji program nie pytal sie ani o nazwe uzytkownika, ani o haslo wykorzystywane do laczenia sie z baza mysql.

Oto kod pliku procesory.php
[php:1:67bd50941b]<?php
if (!$conn = mysql_connect ($host, $user, $pass)) echo "Error !!!";
mysql_select_db($pg_dbname,$conn);
$sel = mysql_query("SELECT * FROM tabelka WHERE id='P';");
$i=0;
echo "<TABLE>n";
for ($i=0;$i<mysql_Num_Rows($sel);$i++)
{
echo "<TR>n";
echo "<TD>";
if ($pokaz["nazwa"]==true)
{
$result = mysql_result ($sel,$i,"nazwa");
if ($result=="") $result = "&nbsp;";
if ($pokaz["uzyj_karty"] == false)
{
echo "<A HREF="koszyk.php?kod=".mysql_result ($sel,$i,"kod")."">".$result;
}
else
{
echo "<A HREF="opis.php?kod=".mysql_result ($sel,$i,"kod")."">".$result;
};
echo "</A> ";
};
echo "</TD>";
echo "<TD>";
if ($pokaz["cena"] == true)
{
$result = mysql_result ($sel,$i,"cena");
$r = $result;
echo "<A>".sprintf ("%01.0f",$r)." zł</A>";
echo "</TD>";
echo "<TD>";
echo "<a HREF="koszyk.php?kod=".mysql_result ($sel,$i,"kod")."">".Zamów towar;
echo "</A>";
};
echo "</TD></TR>n";
};
echo "</TABLE></P>n";
mysql_Free_Result ($sel);
mysql_Close ($conn);
</TD>
</TR>
</table>
?>[/php:1:67bd50941b]

Z gory dziekuje z odpowiedz!
cahe
Coś nie tak z konfiguracją bazy MySQL. Pierwsze linijki wskazują na niemożność połączenia się z bazą z określonego hosta, następne o błędnym (?) haśle (using password: YES) lub użytkowniku lub obu na raz ;-)
Reder
Tyle to i ja wiem biggrin.gif
Pytanie tylko co jest nie tak? Baza istnieje w prawidlowym katalogu, bledne haslo? a jakie jest prawidlowe skoro nie mam gdzie go przypisac, moze w php.ini co?
To moze wiecie gdzie skonfigurowac mozna w EasyPHP samego mysql'a?
Z gory dzieki, nara
cahe
Cytat
Tyle to i ja wiem biggrin.gif
Pytanie tylko co jest nie tak? Baza istnieje w prawidlowym katalogu, bledne haslo? a jakie jest prawidlowe skoro nie mam gdzie go przypisac, moze w php.ini co?
To moze wiecie gdzie skonfigurowac mozna w EasyPHP samego mysql'a?
Z gory dzieki, nara

W dokumentacji nie pisze? Od EasyPHP.
Reder
Problem zostal rozwiazany. Po pierwsze brak wiadomosci w dokumantacji EasyPHP, a po drugie problemem byly uprawnienia do bazy, ktore nadaje sie mysql.exe poprzez komende GRANT.
To tyle, nara
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.