Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 pytania do include
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Indian
1) Mam pytanie, czy rozszerzenie pliku ktory includuje ma znaczenie, np menu.inc i menu.php - czy ma to jakies rozne zastosowania? Zalozmy, iz w menu.inc chce uzyc kodu php, czy jest to dozwolone czy musialbym zmienic rozszezenie na .php ?

2) Czy mozliwe jest, aby np w pliku menu.inc (include menu) stworzyc kolejne include do licznika? Tak, zeby include bylo np 2.
index.php -> menu.inc -> licznik.php itd
Tak zeby w menu.inc bylo cos takiego:
Na stronie jest <? include "licznik.php" ?> osob

Mam nadzieje, ze wyrazilem sie w miare jasno.
cahe
1. Nie
2. Tak
Indian
Odnosnie pierwszego pytania: Czyli mam rozumiec ze koncowka .inc czy .php nie ma w includowaniu znaczenia?
cahe
Cytat
Odnosnie pierwszego pytania: Czyli mam rozumiec ze koncowka .inc czy .php nie ma w includowaniu znaczenia?

Tak, dokładnie. Może być nawet .txt a i tak będzie parsowane.
spenalzo
Cytat

Ma znaczenie, ale pod względem bezpieczeństwa:
załóżmy że masz stronę na którje jest includowany plik z błędem. W takiej sytuacji pojawia się komunikat błędu wraz ze ścieżką do includowanego pliku. Jeżeli plik nie ma rozszerzenia .php, a serwer interpretuje pliki .inc jako txt topo wklepaniu adresu do tego pliku mamy jak na dłoni cały skrypt, wraz z ewentualynymi hasłami itd.
Dlatego lepiej stosować rozszerzenie .php dla includowanych plikow, chyba że jest tam np,. sam HTML.
cahe
Cytat
Cytat

Ma znaczenie, ale pod względem bezpieczeństwa:
załóżmy że masz stronę na którje jest includowany plik z błędem. W takiej sytuacji pojawia się komunikat błędu wraz ze ścieżką do includowanego pliku. Jeżeli plik nie ma rozszerzenia .php, a serwer interpretuje pliki .inc jako txt topo wklepaniu adresu do tego pliku mamy jak na dłoni cały skrypt, wraz z ewentualynymi hasłami itd.
Dlatego lepiej stosować rozszerzenie .php dla includowanych plikow, chyba że jest tam np,. sam HTML.

Oczywiscie kolega ma racje. Także polecam rozszerzenia .php, ew. dla odróżnienia .inc.php
Alan Space
proponuję użyć katalogu np. includes gdzie dostęp ma tylko php
i jakikolwiek plik tam umieścisz to z zewnątrz nikt się tam nie dostanie.
możesz wtedy mieć rozszerzenie nawet *.kupa
a w głównym katalogu miec pliki do których jest powszechny dostęp
zalew
albo ustawienia serwera aby czytaly php.. tak jak mozna ustaiwc by .html byl czytany jak .php tak samo chyba .inc czyz nie?
cahe
Tak, ale jeśli ktoś nie ma dostępu do ustawień?
zalew
wiem, tez nie mam dostepu, zawsze na providerach siedze.. mowilem w teorii.. ogolnie jak powyzej juz powiedziano... kiedys jechalem na .inc'ach, ale jak mi nagle z jakiejs funkcji wylazl error i zobaczylem ze po wpisaniu w pasek odpoweidniej sciezki wyswietla sie plik jak na dloni zrezygnowalem i includuje php tylko... ta koncowka dziala wszedzie smile.gif
spenalzo
Cytat
ale jak mi nagle z jakiejs funkcji wylazl error i zobaczylem ze po wpisaniu w pasek odpoweidniej sciezki wyswietla sie plik jak na dloni zrezygnowalem i includuje php tylko

Ja dokładnie z tego samego powodu zacząłem stosować .php.
Z tym, że teraz robię tak, że includowane pliki nazywam w ten sposób:
"inc_nazwa_pliku.php" - mogę sobie posortować pliki.
zalew
lepiej porozkladac po katalogach... katalog z funkcjami, inny z wazniejszymi typu polaczenia z baza itp, inny z panelem.. inny z szablonami.. organizacja musi byc smile.gif
a na wierzchu index.php biggrin.gif
spenalzo
Cytat
lepiej porozkladac po katalogach... katalog z funkcjami, inny z wazniejszymi typu polaczenia z baza itp, inny z panelem.. inny z szablonami.. organizacja musi byc smile.gif
a na wierzchu index.php biggrin.gif

Bez przesady :-)
Wystarczą dwa katalogi: funkcje i include, których nazwy mówi same za siebie. Co za dużo, to niezdrowo.
I w tych katalogach odpowiednie pliki z funkcjami, np. inc_mysql.php, inc_pliki.php itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.