Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pliki i md5
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slash12345
Witam,
Oto mój problem:
Mam plik, chcę wyliczyć dla niego sumę md5. Rzecz w tym, że chcę zrobić to z wnętrza tego właśnie pliku. Potem trzeba będzie potwierdzić jego "integralność" przez if-a.
Ma ktoś pomysł, jak można by to zrobić? Tylko nie piszcie głupot...
EDIT: Chodzi mi o wykorzystanie jednego pliku do tego wszystkiego, bez żadnych środków pomocniczych.
dr_bonzo
Chcesz w jednym skrypcie umiescic jego tresc i "sume kontrolna" md5? Przeciez to mija sie z celem -- wystarczy zmodyfikowac plik i zmodyfikowac odpowiednio md5.
slash12345
Tak, wystarczy je zmodyfikować, tylko pytanie brzmi: jak to zrobić? Jak zmodyfikować sumę md5 pliku a potem wstawić ją do tego samego pliku? Pomyślmy. Wszyscy.
dr_bonzo
Cytat
Pomyślmy. Wszyscy.

ROTFL

Sume md5 mozesz liczyc TYLKO z pliku nie zawierajacego jeszcze tej sumy. Po obliczeniu dopisujesz ja np. na koncu pliku. Przy odczycie: odczytujesz md5, usuwasz ja z pliku, liczysz md5 ppliku (juz bez tej sumy).

Ale to i tak nie ma sensu -- patrz moj poprzedni post.

Md5 podaje sie np. na www zebys mogl recznie sprawdzic czy plik jest poprawny i nie zostal zmodyfikowany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.