Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z zerowaniem zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PMadej
buduje aplikacje ktora korzysta z kilku formularzy na osobnych ktore po kolei dopisuja dane do jednej ze stron ...

gdy uruchamiam drugi formularz (strone) i wracam do strony glownej to resetuje mi zawartosc zmiennej wprowadzonej za pomoca pierwszego formularza ... dodam ze wartosc tej zmiennej rejestruje w sesji za pomoca session_register().

Prosilbym o pomoc w ustaleniu przyczyny takiego dzialania moich skryptow.
spenalzo
A dałeś [manual:211db691b7]session_start[/manual:211db691b7] na wszystkich stronach?
PMadej
tak ustawilem session_start() na kazdej ze stron. Opisze dokladniej sytuacje jaka ma miejsce.

sa trzy skrypty
glowny.php
podrzedny1.php
podrzedny2.php

z glownego wywoluje pierwszy i on zwraca wartosc zmiennej $id do glownego ten na jej podstawie zapisuje dane do zmiennej $xxx a ona ma byc przechowywana w sesji zebym mogl z niej skorzystac pozniej.

nastepnie z glownego uruchamiam drugi skrypt i ten ma zwrocic wartosc innej zmiennej. jednak przy okazji zeruje mi zawartosc zmiennej $xxx podczas powrotu do glowny.php

z gory dzieki za pomoc ... jakby co moge podeslac czesc kodu
KaMeLeOn
Sprawdzaj na początkowych stronach czy $id już istnieje... np.
[php:1:6dd6b72330]<?php
$Id = ($Id>0) ? $Id : 0;
?>[/php:1:6dd6b72330]
PMadej
Cytat
Sprawdzaj na początkowych stronach czy $id już istnieje... np.
[php:1:9f3d7a701a]<?php
$Id = ($Id>0) ? $Id : 0;
?>[/php:1:9f3d7a701a]

czy moglbys napisac troche jasniej co masz na mysli bo jestem poczatkujacym programista i nie bardzo rozumiem Twoj tok myslenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.