Mam baze z filmami w niej tabele FILMY z tytulami,aktorami,itd oraz inna tabele AKTORZY a w niej imie i nazwisko aktora
teraz dodajac film do bazy wymyslilem ze do tabeli FILMY nie bede dopisywal aktorow tylko ich ID w tabeli AKTORZY
jesli w jednym filmie gra wiecej aktorow to musze wpisac pare ID do pola w tabeli wiec wymyslilem ze pole aktorzy w tabeli FILMY to CHAR i ID aktorow bede rozdzielal przecinkiem np: 2,4,14
i tu zaczyna sie problem bo jesli pozniej bede chcial wyszukac film z jakims tam aktorem o ID 1 i zadam zapytanie do bazy to przeciez wywali mi tez te z aktorami np: 2,4,14 bo w tym tez znajduje sie 1
Czy jest jakis typ danych ktory pozwala na wpisanie wiekszej ilosci INT rozdzielonych jakims separatorem?
A moze jakis inny pomysl jak rozwiazac ten problem?
Inna rzecz na jaka wpadlem to to zeby do kazdego filmu tworzyc nastepna mala tabelke z ID aktorow ktorzy w nim graja w w polu aktorzy w tabeli FILMY tylko nazwe tej tabeli
Ale teraz jesli bede szukal filmow z aktorem x to najpierw sprawdze jego ID w tabeli AKTORZY pozniej bede musial przeszukac wszystkie tabelki z aktorami grajacymi w filmach i tu zaczyna sie problem bo nie wiem czy jest mozliwosc zadania zapytania do bazy cos w stylu :
ZNAJDZ MI TABELE GDZIE POLE JAK 'x'

mysle ze nie wiec bede musial wydac wszystkie nazwy tabel bo beda one lgenerowane losowo i przeszukac kazda z nich
wydaje mi sie ze to troche robota na okolo
Prosze naprowadzic mnie na jakies sensowne rozwiazanie bo troche sie zakrecilem i stoje w miejscu