Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwanie w stringach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sasza
Witam

Mam string "ala ma kota a kot=burek i jest ...". i teraz chcialbym wstawic do zmiennej wartosc po znaku = , sprawdzic czy burek jest polem w bazie i jesli jest to zamiast =burek wstawic wartosc tego pola z bazy do pocz stringa. Klopot sprawia mi w zasadzie wstawienie do zmiennej $pole_szukane wartosci po =. Jak to zrobic gdy znakow '=' bedzie kilka i nie wiadomo co bedzie po takim ciagu '=costam' czy kropka czy spacja czy nic. Prosze o radę - czy to juz sie kwalifikuje do wyrażen regularnych (których nota bene nie znam ;(

Dzieki

s
adwol
Cytat
Witam

Klopot sprawia mi w zasadzie wstawienie do zmiennej $pole_szukane wartosci po =. Jak to zrobic gdy znakow '=' bedzie kilka i nie wiadomo co bedzie po takim ciagu '=costam' czy kropka czy spacja czy nic. Prosze o radę - czy to juz sie kwalifikuje do wyrażen regularnych (których nota bene nie znam ;(

Dzieki
s

Kwalifikuje się. Skorzystaj z preg_replace_callback. Szkielet:

[php:1:c76404757d]<?php

function fn($m)
{
$q = mysql_query("select zamiennik from zamienniki where slowo='" . mysql_escape_char(substr($m[0], 1)) . "'");
$r = mysql_fetch_object($q);
return $r->zamiennik;
}

$pole_szukane = preg_replace_callback('/=[A-Za-z]+/', 'fn', $pole_szukane);

?>[/php:1:c76404757d]

PS. mysql_escape_char() w tym wypadku akurat jest zbedny (dopasowywuje same litery) ale dla pewnosci mozna zostawic. :wink:
sasza
Cytat
Kwalifikuje się. Skorzystaj z preg_replace_callback. Szkielet:
:wink:

Dzięki wielkie za pomoc -sprawdzę jak działa ta metoda - pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.