Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozbycie sie poczatkowych i koncowych kropek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dopy
Witam.

1. Jak ze zmiennej moge pozbyc sie wszystkich kropek z poczatku i konca zmiennej ? Tzn mam np. zmienna zawierajaca "...hfdghdhfghg.jgjvg.yfjuyhjkhkjh.." a po przejscie przez ta funkcje chcialbym zeby zostalo "hfdghdhfghg.jgjvg.yfjuyhjkhkjh".

2. Jak usuwac zdublowane kolo siebie znaki, np. ze przepuszcze przez funkcje zmienna, z parametrem ze ma usuwac duble kropek, to ze zmiennej "kjkfafk..asdfdsf...dsffas.dfasdfa" zwroci mi "kjkfafk.asdfdsf.dsffas.dfasdfa"

Przepraszam ze prosze o gotowe funcje, jednak nie ukrywam ze nie przepadam za wyr_reg, i ciezko mi sie przelamac do glebszego ich poznania.

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Cytat
nie przepadam za wyr_reg, i ciezko mi sie przelamac do glebszego ich poznania.

No to teraz sie przelamiesz. Zamykam

1. trim() z parametrem '.'

PS. "Zamkniecie" mialo cie tylko zmobilizowac.
dopy
Ehh dobra, może i racja, nie będe uprawiał leserki, więc skorzystam z otwartego już tematu i poprosze o jakies linki sprawdzone przez Was przy nauce wyr_reg (bez haseł typu 'google' - bo rzecz jasna tez bede szukal), bo sporo linkow z tematu "niezbedne linki" juz nie dziala. Pozdrawiam.
NuLL
http://www.regular-expressions.info/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.