Witam, o to mój pierwszy post na forum, więc prosze o wyrozumiałość. Potrzebne mi jest generowanie miniaturek, przejrzałem forum, poczytałem i znalazlem maly skrypt który generuje miniaturki, ale w locie, i wyświetla tylko jedną. Próbowałem przerobić go tak żeby wyświetlał wszystkie miniaturki zapisane w bazie, oraz zeby zapisywał je do danego folderu. W php jestem na 'dopuszczający' więc napewno moje starania są nędzne. Bardzo prosze o pomoc, jak zrobic zeby pokazywał wszystkie miniaturki i zapisywał je do katalogu. O to ten skrypt [zmodyfikowany troche przezemnie]. :)
<?php
{
$sciezka = "upload/$wiersz[1]";
list
($szerokosc, $wysokosc, $type, $attr) = getimagesize($sciezka); // pobranie atrybutow obrazka$nowa_wysokosc = 120; // wysokosc miniaturki
$nowa_szerokosc = ceil(($nowa_wysokosc*$szerokosc)/$wysokosc); $duzy = imagecreatefromjpeg("$sciezka");
$nowy = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc);
imagecopyresampled($nowy, $duzy, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc, $szerokosc, $wysokosc);
header("Content-type: image/jpeg"); header("Content-disposition: filename="$wiersz[1]"");
imagejpeg($nowy,"", 80); // 80 to jakosc miniaturki (od 0-100)
ImageDestroy($duzy);
ImageDestroy($nowy);
}
move_uploaded_file($_FILES['$wiersz[0]']['mini'],"upload/mini".$_FILES['$wiersz[0]']['mini']); ?>
W oczekiwaniu na odpowiedź - pozdrawiam, bocian