Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Error
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zielun
Mam taki maly problem Jest nim:

UNDEFINED OFFSET.

Napisany przeze mnie skrypt dziala dobrze pod linuxem, zas na win2k wywala mi wlasnie ten blad. Podejrzewam, ze chodzi o brak instalki bcmath. Nie wiem jednak jak to zainstalowac pod win2k.

Za pomoc z gory dzieki.

(w skrypcie uzywam sranda, moze to przez niego i ten brak bcmath)
cahe
Cytat
Mam taki maly problem Jest nim:

UNDEFINED OFFSET.

Napisany przeze mnie skrypt dziala dobrze pod linuxem, zas na win2k wywala mi wlasnie ten blad. Podejrzewam, ze chodzi o brak instalki bcmath. Nie wiem jednak jak to zainstalowac pod win2k.

Za pomoc z gory dzieki.

(w skrypcie uzywam sranda, moze to przez niego i ten brak bcmath)

Czy to nie jest przypadkiem notice? Spróbuj na początku skryptu dać: error_reporting(E_ALL ~ E_NOTICE); :-). Jeśli ten błąd to coś w stylu:

Kod
otice: Undefined offset: 1 in

/usr/local/www/data/horde/kronolith/lib/Kronolith.php on line 856
to pomoże :-).
Zielun
Dzieki, wlasnie chodzilo o ten reporting, ale w php.ini.
Mialem
error_reporting = E_ALL
zamiast
error_reporting = E_ALL ~E_NOTICE

I juz dziala. Jakby komus chcialo sie przyblizyc mi, jak to reporting wplywa na dzialanie roznych skryptow byl bym wdzieczny.
Kumpel polecil mi wlasnie ustawic ta opcje na E_ALL, teraz widze, ze chyba sie mylil, a w php pisze od palu lat i zdawalo by sie ze wie "wszystko" tongue.gif Moze to tylko ja jestem niedouczony i o czyms nie wiem... tak czy inaczej dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
cahe
Cytat
Dzieki, wlasnie chodzilo o ten reporting, ale w php.ini.
Mialem
error_reporting = E_ALL
zamiast
error_reporting = E_ALL ~E_NOTICE

I juz dziala. Jakby komus chcialo sie przyblizyc mi, jak to reporting wplywa na dzialanie roznych skryptow byl bym wdzieczny.
Kumpel polecil mi wlasnie ustawic ta opcje na E_ALL, teraz widze, ze chyba sie mylil, a w php pisze od palu lat i zdawalo by sie ze wie "wszystko" :P Moze to tylko ja jestem niedouczony i o czyms nie wiem... tak czy inaczej dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Komunikaty typu NOTICE są bardzo przydatne - wiesz, że piszesz poprawny kod w 100% (np. musisz 'deklarować' zmienną przed jej użyciem gdzie kolwiek. nie jest to może deklaracja taka jak w C++ czy innych językach programowania, ale zawsze). Notice pomaga także w debugowaniu skryptów, gdy nie wiadomo o co tak naprawdę chodzi - to znaczy dlaczego np. skrypt nie działa. Twój kolega ma więc po części racje :-).
Zielun
more or less skminilem, choc nie do konca. Trza bedzie chwycic jakas pozycje ksiazkowa biggrin.gif

Dzieki za wyjasnienia cahe. Zaoszczedzilo mi to sporo czasu, a juz napewno nerwow. laugh.gif

Pozdrawiam
KaMeLeOn
Poczytaj to:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=4038
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.