Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [lay] Ocena designu...
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
macza
Po tym jak ostatnio zjechaliście mnie biggrin.gif zrobiłem coś nowego...

Proszę o ocenę: POPRAWIONY LINK...

jescze nie jest przerobione na czysty xHTML tylko sam design narazie zrobiony bardzo dzieki za oceny biggrin.gif
Vogel
nie... po prostu nie.
nie bierz sie za cos o czym nie masz pojecia. prosze.
bigZbig
@macza - Twoj link nie dziala.
macza
Już poprawiłem linka... sorry...
bigZbig
Nie wiem czy to ten sam lay, ktory widzial Vogel, ale mniesie na pierwszy rzut oka podoba. Przede wszystkim dlatego, ze nie jest standardowy. Pytanie jak sie sprawdzi kiedy zostanie wypelniony trescia.

Blok pod napisem "Tekst testowy ..." nie pasuje do calosci. Moim zdaniem powinienes zachowac styl zaokraglonych naroznikow.
Kuziu
Wizualnie mi się podoba smile.gif

Może tylko większe kontrasty tekstu z tłem no i tak jak napisał bigZbig by trzeba zobaczyć z większą ilością tekstu.
ano
O czym ma być właściwie ta strona? Jeżeli portfolio to... blinksmiley.gif
Zupełnie jest to beznadziejne!
- umieść tam jakieś teksty, żebyśmy mogli zobaczyć gdzie będą się pojawiały... (chyba, że po prawej stronie masz zamiar zostawić puste miejsce :| )
- gdzie będzie menu?
- co mają oznaczać te ludziki?

Ocena: 3/10
Jeżeli miało by to być twoje portfolio to: 0/10, sorry ale po prostu widać, że się na tym nie znasz, nie wiesz jakie teraz trendy panują, co jest niemodne, itp....
Wykrywacz
A mi się podoba, owszem istotne pytania są zadane przez bigZip'a, ale pozatym mi się podobają jak zostąło napisane jest orginalne i mi się to podoba.
~ano to co masz w linku. Jeżeli to jest trendy to ja nie lubie tego co jest trendy, generalnie jestem przeciwko temu co jest w modzie (trendy, jezzie, cool, no chyba że wporzo)

ogółem 8+/10
macza
zaraz dorobie reszte...
ano
Wykrywacz: o jakim linku mówisz?
Macza, mógłbyś powiedzieć co ma być na tej stronie? To ma być jakiś duży serwis, który zrzesza różne strony? (bo np. na http://mobilny-swiat.prv.pl/ jest napis: "strona jest częścią serisu(!?): macza.boo.pl"
sinq
- zobacz na stopke strony tam niczego nie widac wywal te mikro pixel czcionki
które w sumie wszędzie nie pasują
- po co te paski ukośne ?
- Artykóły
- widziałeś jak to wygląda pod mozilla/ff/opera? blinksmiley.gif

PS1. rozumiem ze to ma być portfolio tak ?
PS2. macza.boo.pl wooooooooooooooooow blink.gif

/edit aaa i ocena 2+/10
ano
I nawet tu się objawia profesjonalizm... :/ - na macza.boo.pl "Artykóły"; - na http://mobilny-swiat.prv.pl/ :"[...]serisu[...]"
Pozatym: co się ma gdzie pokazywać? Gdzie będzie menu, co będzie podstawione za:
"Linia pierwsza...
Linia druga..."
i za:
"Linia pierwsza...
Linia druga...
Linia trzecia..."
Po co dałeś: "Tekst testowy, tylko do oceny na forum.php.pl"
W logo nie ma polskich znaków: "Tworzymy dla Ciebie. Tworzymy z pasja"
Strona się źle pokazuje pod Operą.
Błędy są pokazane na tym obrazku:
http://img389.imageshack.us/img389/9832/macza6ms.gif smile.gif
Master Miko
A ja ocenie pod względem kodu...

- Proponuje czasem popatrzeć:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...oo.pl%2F_www%2F

- Nie działa pod innymi przeglądarkami niż IE

- TABELKI! (tabelka która znajduje się w tabelce i jest tableką w tabelce... itp). Naprawdę polecam Ci DIVy - o wiele fajniej/ładniej/lepiej/wydajniej się pisze niż w danych tabularnych...

- wygląd może być - tylko te literki na dole są mało widoczne.

Wygląd 7/10
Kod 0/10

ps. Widać, że się starasz i jest coraz lepiej. Naprawde, jeszcze pare zmian, razem z porzuceniem tabel jako układu strony i będzie ok.
macza
To jest nowy design, starej strony http://www.macza.boo.pl i bedzie o tym samym.
@Master Miko napisalem ze do oceny tylko lay a nie kod kodem zajme sie pozniej, a co z tymi divami to kiedys to zmienie, bo zalezy mi na czasie, a zeby dostosowac to do innych przegladarek łatwiej bedzie z tabelkami.
sinq
na głównej blink.gif

Cytat
Szukasz kogos kto zrobi Ci profesjonalna strone www? W krótkim czasie? Tanio? Tak jak tego chcesz?

Wykonujemy:
- Cale strony www
- Wszystkie elementy graficzne
- Pojedyncze strony - wizytówki
- Bannery
- Reklamy
- Intra
- Skrypty
- Animacje
- Systemy: newsów, e-sklepy itp.
- Design - tworzenie layoutu strony
- Pozycjonowanie strony w wyszukiwarkach
- Szukanie hostingu i domen
- Strony wielojezykowe
Techniki:
- php
- MySql
- HTML
- CSS
- Flash
- JavaScript
Zapewniamy:
- Dostosowanie sie do Twoich uwag
- Profesjonalne wykonanie (z pewnością)
- Zlecenie gotowe w terminie
- Konkurencyjne ceny
- Bezplatna wycene zlecenia (rotfl laugh.gif )
- Darmowe aktualizacje projektów
- Czeste promocje (coś jak tesco)
- Pomoc w rozpromowaniu strony
- Pomoc 24h/dobe przez maila, gg badz formularz
- Znizki dla stalych klientów (czy to jest videoteka? może na zeszyt też bedzie taka możliwość?)
- Strone dostosowana do wszystkich przegladarek (tabelki itp.)

wiem że offtopic ale noo troche samokrytyki... to że wypiszesz bóg wie ile technologii itp. to nie znaczy zawsze, że to potrafisz/potraficie. może lepiej mile zaskoczyć potencjalnego klienta niż rozczarować i "świecić oczkami". pewnie ktoś mi tu napisze że sie czepiam no ale bez przesady :| (takie jest moje zdanie)

btw. ta nominacja cool site to jakiś żart prawda?

co do strony - popracuj nad typografią

post niżej profesjonalizm snitch.gif dobra wiem czepiam sie tongue.gif no i co z tego
macza
dodałem element flash. I @Master Miko jak poprawic te bledy w XHTML? bo cos nie moge sobiue poradzic.
Jarod
Cytat(macza @ 13.06.2006, 19:16 ) *
Po tym jak ostatnio zjechaliście mnie biggrin.gif zrobiłem coś nowego...

Proszę o ocenę: POPRAWIONY LINK...

jescze nie jest przerobione na czysty xHTML tylko sam design narazie zrobiony bardzo dzieki za oceny biggrin.gif

Gdybyś przemyślał to co robisz to możę coś z tego wyszłoby. Jak narazie to strona rozjeżdża się pod F. Pod innymi nie chce mi się nawet sprawdzać.

Piszę to pod względem wyglądu. Element flashowy za szybko śmiga. Jeśli chodzi o 'profesjonalizm' powiem tylko tyle http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...oo.pl%2F_www%2F

Nie będę się bardziej zagłębiał. Popraw to, dopracuj.
Master Miko
Macza... poradze Ci tylko tyle. Jak już zrobiłeś layouta... trudno będzie dostosowywać po tym kod do standardów... robi się to odwrotnie... najlpierw pisze się kod ze standartami, a potem wtapia się w to grafikę... trzeba znać układ jak ta strona ma wyglądać, ale nie można zaczynać robienia strony od layoutu.

Co do błędów pomóc mogę Ci tylko tyle: poczytaj w w3c o zamieszczaniu flashy na stronach i poprawnym zamieszczaniu javascriptu...
macza
thx a teraz inny problem w IE i FF jest GIT! ale w Operze stopka jest przesunieta o 1px w prawo. Jak to zmieniec?

Jak podoba sie flash?
Jarod
Cytat(macza @ 14.06.2006, 22:23 ) *
thx a teraz inny problem w IE i FF jest GIT! ale w Operze stopka jest przesunieta o 1px w prawo. Jak to zmieniec?

W FF też - przyjrzyj się winksmiley.jpg

Pobaw się marign i padding. Dla FF i Opery będą te same wartości. A dla IE zastosuj inne (dopasuj) i !important; IE leje na to.

np.

1. margin: 10px 0 8px 3px !imporant;
  2. margin: 12px 0 6px 5px;

FF i Opera zastosuje pierwszy. IE drugi

Cytat(macza @ 14.06.2006, 22:23 ) *
Jak podoba sie flash?

Za szybko lecą napisy..
Master Miko
A ja proponuję CI tak zrobić. Masz już projekt graficzny. Jest ok.
Teraz napisz kod jeszcze raz. Od zera. Użyj divów, lecz nie używaj hacków - to jest ostateczności i nie jest to rozwiązaniem... (oczywiście jeśli chodzi CI o profesjonalizm - a masz to napisane na swojej stronie głównej winksmiley.jpg )
macza
i chyba tak zrobie:D
Jarod
Cytat(Master Miko @ 15.06.2006, 08:32 ) *
Użyj divów, lecz nie używaj hacków - to jest ostateczności i nie jest to rozwiązaniem... (oczywiście jeśli chodzi CI o profesjonalizm)

smile.gif Patent z '!important' przy margin i padding, o którym wspomniałem wcześniej jest raczej nie do ominięcia. IE inaczej sobie interpretuje te właściwości. Jednak to jest przyczyną tego, że podczas walidacji CSSa mam kilka błędów (powtarzanie się margin, padding) ale mówi się trudno.
Master Miko
zawsze można napisać kod inaczej smile.gif
ja myślałem, że to niemożliwe... a jednak jest smile.gif
Jarod
Cytat(Master Miko @ 17.06.2006, 18:44 ) *
zawsze można napisać kod inaczej smile.gif
ja myślałem, że to niemożliwe... a jednak jest smile.gif

Ja też myślałem, że to niemożliwe do teraz winksmiley.jpg Podaj jakiś prosty przykład (wersją z important bo IE inaczej wyświetla, i wersję bez important - wszystkie 3 przeglądarki wyświetlają poprawnie) - będę wdzięczny
Master Miko
Niestety nie podam. Nie umiem Ci pomóc z important. W pisaniu że coś jest zawsze możliwe do ominięcia, bardziej chodziło mi o to, że zawsze możesz się postarać napisać kod strony od nowa, unikając tego przypadku - zastosować inne metody, użyć innych funkcji. Napewno mógłbyś coś wykombinować, co nie wymagałoby używania hacków. Niestety jest to baaardzo trudne. Najlepiej jest postawić na prostote... ale to tylko moje zdanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.