Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak to zrobic.....?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
track
Witam. Mam nadzieje, ze uda mi sie dokladnie opisac problem. Chce zrobic cos takiego jak na PHPBB. Tak jak teraz wpisuje tresc posta i robie

duze spacje i przenosze

wiersz do nastepnych linijek. Po sylaniu posta bedzie on wyswietlany identycznie jak zostal napisany, ale nie bedzie w nim znacznikow <br> ani <p>. Jak zrobic cos takiego?

Pozdrawiam...
cahe
Zastosuj albo funkcję [manual:d2b68e937d]nl2br[/manual:d2b68e937d] - tworzy ona z nowych linii znaczniki <br> (ale mówisz, że ich nie chcesz... cóż... phpbb z tej funkcji korzysta). Albo daj <pre>text itp </pre> wtedy nowe linie wyświetli ci jako nowe linie.
track
A ktora z powyzszych 2 opcji polecacie zastosowac?
wassago
to zalezy od ciebie - piszesz, ze nie chcesz znacznikow <br /> to uzywasz
Kod
<pre>text</pre>
ja osobiscie uzylbym [manual:fc31ba1792]nl2br[/manual:fc31ba1792] ... wygodniejsze / musisz sie martwic aby text byl miedzy jakimis dodatkowymi znacznikami...
track
Ok, a jak to bedzie wygladac. Bo tekst mam zapisywany do tablicy. Jesli puzniej otwieram go do edycji to czy bedzie on zawieral znaczniki <br /> ?
wassago
tak bedzie zawieral znaczniki html - ale przy wczytywaniu tablicy do edycji mozesz uzyc funkcji [manual:2105c64c84]strip_tags[/manual:2105c64c84], wtedy wszystkie znaczniki (procz zdefiniowanych) beda usowane...
track
A jesli z tablicy wczytam czsty tekst i przed wyswietleniem go na stronie uzyje funkji "nl2br" to bedzie dzialac?
wassago
Cytat
A jesli z tablicy wczytam czsty tekst i przed wyswietleniem go na stronie uzyje funkji "nl2br" to bedzie dzialac?

uff...
[php:1:a93da65e17]
<?php
#skrypt.php

print nl2br($_POST["text_z_textarea"]);

?>[/php:1:a93da65e17]
takim sposobem wysylasz text_z_textarea do pliku skrypt.php, a funkcja [manual:a93da65e17]nl2br[/manual:a93da65e17] zamieni wszystkie nowe linie na naczniki <br /> ...
cahe
Cytat

Tak!
[php:1:918f4d9998]
<?
echo(nl2br($tablica[55]));
?>[/php:1:918f4d9998]

To zadziała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.