Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nielogiczne zachowanie sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
NuLL
Czesc Wam smile.gif

Moj znajomy napisal skrypt ktory pieknie dziala na linuxowym serwerze z php 5.0.4 - Nie chce natomiast dzialac u mnie na Windowsie i php 5.1.4 rolleyes.gif Tzn skrypt dzialac dziala ale nie chca dzialac sesje sad.gif Ustawienia sesji w php.ini sa dokladnie takie same guitar.gif Nie chodzi mi tu o konkrenty skrypt ale raczej o sam problem dzialalnosci sesji.

Any ideas questionmark.gif
Cysiaczek
No jak masz takie same ustawinienia na windzie i linuksie, to niekoniecznie musi być dobrze...
Np. jesli wczesniej nie korzystałeś z sesji, to możesz sprawdzić, czy masz wogóle katalog /sessions
lub czy przypadkiem nie włączyłeś session_use_only_cookie w php.ini. W tym przypadku jeśli twoja przeglądarka ma wyłączone bądź mocno oraniczone cookie, to nie pojedziesz daleko :/
NuLL
Cookies dzialaja na full - nie ograniczam bo mam Opere i albo wlaczam albo wylaczam winksmiley.jpg

http://null.avx.pl/stuff/phpinfo.html - domowy niedzialajacy :|
http://www.null.avx.pl/phpinfo.php - dzialajacy
Cysiaczek
no ten linuksowy jest raczej ok, a ten domowy, to "remont" i nic nie widać :/
nospor
ciezko cos powiedziec bez podania konretnego powodu nie dzialania.
Ale widze, ze masz wlaczone register globals. Swoją drogą to dziwne zwazywszy na Twoj poziom wiedzy winksmiley.jpg
Ale ja mialem problemy z sesją wlasnie przez register globals. Po prostu zmienne z mojego skryptu wlazily do sesji i nadpisywaly dane sesji, przez co efekt byl naprawde dziwny i dlugo nie wiedzialem oco chodzi smile.gif
Cysiaczek
O.o.O.o a może... uzywasz przypadkiem session_register() questionmark.gif?
NuLL
register_globals to pomysl mojego providera - nie moge tym sterowac chyba :| Ale zobacze - moze via .htaccess cos poradze smile.gif

http://null.avx.pl/stuff/phpinfo.htm - tu jest dzialajacy zrzut z mojego domowego serwera smile.gif

Eeee blink.gif - mi dziala.
nospor
Cytat
register_globals to pomysl mojego providera - nie moge tym sterowac chyba :| Ale zobacze - moze via .htaccess cos poradze

plik .htaccess
Kod
php_flag register_globals off
NuLL
OT: Juz zmienilem smile.gif
Cysiaczek
No ten twój też wygląda normalnie...
Ponowię pytanie. Czy w niedziałających skryptach używasz funkcji session_register() questionmark.gif?
Jeśli tak, mozliwe, że sesja się inicjuje, ale nie ma żadnych wartosci.
NuLL
No az tak zle z moim kodowaniem nie jest winksmiley.jpg
Cysiaczek
heh. Tak tylko pytam. To w końcu działa?
siemakuba
Pomysł: sprawdź error logi Apache i php.
Jeżeli sesja chodzi przez handler, to błędy z funkcji write / read nie pokażą się na ekranie. Może tam jest coś nie-tego? np. nie może zapisać do bazy / pliku?

majac problem podobny dałem w funkcjach handlera error_log" title="Zobacz w manualu php" target="_manual do pliku i okazało się że problem był związany z magic_quotes. Wypatrzyłem to dopiero patrzac na zrzut zapytan zapisany do error_log.

pozdr.
dr_bonzo
NuLL: a nie mozesz zarzucic handlerem sesji?
Debugowales handler sesji -- otrzymuje on dane, odczytuje itd?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.