Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cytowanie htmla, dhtmla i javy...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ins@ne
Witam!
Sprawa wyglada tak: mam taki kod:
Kod
<td width="105" align="left" class="main-menu" style="cursor: hand; border-left: #132145 1px solid;" onmouseover="style.color='#680000'; informacje.style.visibility='visible'; oferta.style.visibility='hidden'; klienci.style.visibility='hidden'; kontakt.style.visibility='hidden'" onmouseout="style.color='#132145'">

Chcialbym go teraz wrzucic do php bo bede musial dorzucic tam kilka zmiennych... Ale teraz jest problem bo "zabraklo mi" juz cudzyslowow. Musze uzyc podwojnego (") zeby w ogole print uwzglednil te zmienne i musze uzyc pojedynczego (') zeby w stylach podac wartosci hidden czy visible. Dochodzi mi do tego jeszcze jeden, ktorego musze uzyc zeby zgrupowac polecenia dla kilku warstw naraz... Nie moge pominac tych cudzyslowow potrzebnych w htmlu bo wyskakuja bledy wiec moze jest jeszcze jakis sposob zacytowania tego w php zebym mogl uzywac " i ' oraz zmiennych?
KaMeLeOn
Wsadź w apostrofy a zmienne dołącz. W ten sposób będziesz miał spokój z cudzysłowami... Np.
[php:1:c5bcf8c110]<?php
echo '<td width="105" align="left" class="main-menu" style="cursor: hand; border-left: ' . $color1 . ' 1px solid;" onmouseover="style.color='' . $color2 . ''; informacje.style.visibility='visible'; oferta.style.visibility='hidden'; klienci.style.visibility='hidden'; kontakt.style.visibility='hidden'" onmouseout="style.color='' . $color3 . ''">';
?>[/php:1:c5bcf8c110]
Oczywiście apostrofy, które mają być wyświetlane należy poprzedzić backslashem
kurtz
Hej
Cytat
Witam!
Sprawa wyglada tak: mam taki kod:
Kod
<td width="105" align="left" class="main-menu" style="cursor: hand; border-left: #132145 1px solid;" onmouseover="style.color='#680000'; informacje.style.visibility='visible'; oferta.style.visibility='hidden'; klienci.style.visibility='hidden'; kontakt.style.visibility='hidden'" onmouseout="style.color='#132145'">

Chcialbym go teraz wrzucic do php bo bede musial dorzucic tam kilka zmiennych... Ale teraz jest problem bo "zabraklo mi" juz cudzyslowow. Musze uzyc podwojnego (") zeby w ogole print uwzglednil te zmienne i musze uzyc pojedynczego (') zeby w stylach podac wartosci hidden czy visible. Dochodzi mi do tego jeszcze jeden, ktorego musze uzyc zeby zgrupowac polecenia dla kilku warstw naraz... Nie moge pominac tych cudzyslowow potrzebnych w htmlu bo wyskakuja bledy wiec moze jest jeszcze jakis sposob zacytowania tego w php zebym mogl uzywac " i ' oraz zmiennych?
mozna tez korzystac z heredoc'a
[php:1:97eadd9c3e]$zmienna <<<KONIEC
KONIEC;
[/php:1:97eadd9c3e]
Czasami rzeczywiscie sie przydaje ;)

Pozdrawiam
zalew
ja zaczalem sie przyzwyczajac.. i w sumie juz wpadlem w nawyk...
np.
[php:1:d1b39277a6]<?php
<table><tr><td><?echo $var?></td>
?>[/php:1:d1b39277a6] .... itd, itp.....
lub [php:1:d1b39277a6]<?php
<?=$var?>
?>[/php:1:d1b39277a6] jelsi php dopuszcza.. najczytelniejsze i nigdy nie mam problemow z zadnymi cudzyslowami
ins@ne
Wielkie dzieki! Dla mnie jednak wersja Kameleona jest najbardziej dogodna bo wystarczy mi, ze skopiuje caly kod napisany w Pajaczku i tylko dorzuce zmienne - tak mi sie jakos to spodobalo winksmiley.jpg
cahe
Cytat
Wielkie dzieki! Dla mnie jednak wersja Kameleona jest najbardziej dogodna bo wystarczy mi, ze skopiuje caly kod napisany w Pajaczku i tylko dorzuce zmienne - tak mi sie jakos to spodobalo winksmiley.jpg

Poczytaj http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2118 <== ostatni post. Tam jest o mieszaniu html i php.
ins@ne
Mhm... Faktem jest, ze wyglada to ladniej, jest bardziej czytelne i przede wszystkim jest tam mniej kodu php (czyli skrypt wykonuje sie szybciej), ale akurat w moim przypadku ta ostatnia wersja by chyba nie zadzialala bo skrypty "ciagne" z oddzielnego pliku. Tylko wywoluje odpowiednie funkcje, ktore tworza caly szablon strony w html. Tak czy owak wszystko dziala jak powinno, jest czytelne i to chyba najwazniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.