Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system szablonow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Coyote
Witam !

Moze mi ktos poradzic jakiego systemu szablonow uzywac w php5 questionmark.gif z gory dzieki
ps . mile widziane jakies linki smile.gif
ActivePlayer
smarty, chameleon bastiona...
tuner
Open Power Template (http://opt.openpb.net/).
mike
Linki? Linków Ci u nas dostatek tongue.gif
www.google.pl :: search :: template + system + php5
Pierwsze dwie pozycje == dwa systemy do wyboru
Savant3 (3.0.0), php Simple Template System
Plus to co chłopaki podali wyżej.
nasty
moze cos wlasnego autorstwa? jakis lekki parser xml, czy str_replace. bedziesz mial szybsze ladowanie (bo nie biedzie musial ladowac calel biblioteki systemu szablonow), i bardziej dostosowany to twoich potrzeb
ActivePlayer
... do tego bardziej podatne na Twoje błędy, w koncu to co sam piszesz testujesz tylko ty, a takie smarty, lub przynajmniej chameleon, swiat jednak znają przynajmniej odrobinę i troche osob w tym klika.
nasty
Cytat(ActivePlayer @ 24.06.2006, 14:08 ) *
... do tego bardziej podatne na Twoje błędy, w koncu to co sam piszesz testujesz tylko ty, a takie smarty, lub przynajmniej chameleon, swiat jednak znają przynajmniej odrobinę i troche osob w tym klika.

racja, ale jak sobie zrobisz MALY i LEKKI , to w takim malym skrypcie jest male prawdopodobienstwo wystapienia nie wykrywalnych bledow, bo jest malo kodu i mala komplikacja
mike
Przecież są małe, lekkie przetestowane przez społeczność.

Pisanie wszystkiego samemu od początku do domenta początkujących programistów, który wolą się męczyć i odkrywać koło od nowa zamiast się czegoś nauczyć i z powodzeniem stosować.
ksiadz
Cytat
Pisanie wszystkiego samemu od początku do domenta początkujących programistów, który wolą się męczyć i odkrywać koło od nowa zamiast się czegoś nauczyć i z powodzeniem stosować.

Tu się nie zgodzę – php używam od kilku lat i uważam się za doświadczonego a jednak wole zastosować własny system szablonów niż używać typowych „kombajnów” jak smarty. Poza tym uczyłem się właśnie na czytaniu innych skryptów a na podstawie nowo nabytych wiadomości pisałem własny – lepszy (względnie). Czy to oznacza, że nadal jestem początkujący, bo stawiam na większą wydajność niż dodatkowe funkcje (najczęściej zbędne dla mnie takie jak np. filtry w smarty, których nigdy nie używałem) ?

Do dzisiaj uczę się ASM a gdy pytam innych jak uzyskać żądany przeze mnie wynik w tym języku najczęściej reagują: „dlaczego chcesz to zrobić w ASM?” a moja odpowiedź jest bardzo prosta – bo chce wiedzieć JAK to działa „od wewnątrz”. Uważam, że to jest właśnie najlepszy sposób nauki, może nie najszybszy ale jest.

PS - sorry za offtopic
Zbłąkany
Przepraszam za offtopic smile.gif
@ksiadz
Jak napiszesz coś szybszego od smarty to daj znać winksmiley.jpg ,a poza tym kto ci każe mieć wszystkie wtyczki od smarty ?
ksiadz
@Zbłąkany
Może nie wyraziłem się jak należy - smarty to tylko mały przykład głębszej myśli
bim2
Dam offtopic, bo trochę mnie uraziło pewne zdanie. Po co robić coś, co już jest? Po to żeby się nauczyć ;/ ja tak się nauczyłem. Jestem zwolennikiem własnych rozwiązań, chociaż podejrzeć można inne. Jeśli coś jest naprawdę trudne (niewykonalne) używam gotowego kodu/funkcji. Wole własny kod. Przynajmniej później kapuje, co on robi i jak jest zbudowany. Na początku chciałem wykorzystać chameleona, ale pomyślałem ze nie potrzebuje aż tak zaawansowanego, bo ktoś, kto będzie robił themy, będzie mu robić łatwo. (Chociaż parę rzeczy takich innych mam) tongue.gif Ale wole swoje kody. Nikt nie będzie ich znał. Będzie to unikalne. A jeśli będzie poważny błąd w systemie (np. smarty) i wiele osób będzie na to narażone. A tu mnie tylko ja wyśledzę taki błąd wewnętrzny bo nikt nie ma mojego kodu ;p. Nie mówcie ciągle jak ktoś pyta o rade "a po co pisać? Lepiej użyj tego i tego" To może niedługo nikt nie będzie pisał CMS'ów, bo są inne (nawet ze lepsze, to i tak wole skromny, ale SWÓJ).
pawel_k
@bim2
kiedys zmienisz zdanie, przynajmniej dobrze dla ciebie jakbys zmienil winksmiley.jpg
tez mialem takie podejscie, teraz pluje sobie w twarz ze wczesniej zamiast pisac przykladowo wlasna klase do bazy danych nie wykorzystalem creole. dobrze przynajmniej ze nie staralem sie pisac kolejnego propela z ktorego korzystam, powoli przerzucam sie tez na symfony zamiast pisac wlasny framework ktory kiedys planowalem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.