Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Smarty] config files
Forum PHP.pl > Forum > PHP
FiDO
Jes taki kod:
Kod
[...blabla jakis html...]

{$zmienna}

[...blabla...]

Z tym, ze w zmiennej nie mam bezposrednio wartosci, ktora chce wyswietlic, a jedynie jej ID w pliku konfiguracyjnym (w postaci "#jakiesID#"), niestety Smarty nie parsuje tego kodu dwa razy (bo wtedy pewnie by dzialalo), i zostaje wyswietlone wlasne to "#jakiesID#", a chcialem zeby to bylo zmieniane na wartosc z cfg.
Probowalem {eval var=$zmienna}, {assign var="bla" value=$zmienna}, ale niestety nic z tego nie dziala :/
Chwilowo znalazlem sobie obejscie tego problemu, ale byloby fajnie, gdyby cos takiego dalo rade zrobic.

PS. robie sobie pierwszy wiekszy projekcik z uzyciem Smarty i jestem wniebowziety winksmiley.jpg Juz chyba nic bez niego nie zrobie smile.gif Pisze sie duzo prosciej, a i kodu mniej (mojego, bo kodu Smarty jest duzo biggrin.gif).
Omega
Nie rozumiem za bardzo problemu. Jeżeli chcesz załadować zmienną z pliku konfiguracji musisz użyć config_load(). Tam możesz określić ew. jaką sekcję chcesz załadować. W przeciwnym wypadku nic nie będzie załadowane.
FiDO
Wiedzialem, ze nie bede zrozumiany smile.gif

Wiec podam prosty przyklad:

Kod
--- polish.conf ---

...

info = Jakiś tekst

...

--- index.tpl ---

{config_load file="$lang.conf"}

...

<td>{$tekst}</td>

...

--- index.php ---

...

$smarty->assign('lang','polish');

$smarty->assign('tekst','#info#');

...

I teraz, zeby zamiast {$tekst} w templacie wstawilo te info z konfiga.
Juz to zrobilem inaczej, ale jestem ciekawa bestia i chce wiedziec czy da sie tak smile.gif
kurtz
Hej
Cytat
I teraz, zeby zamiast {$tekst} w templacie wstawilo te info z konfiga.
Juz to zrobilem inaczej, ale jestem ciekawa bestia i chce wiedziec czy da sie tak :)
Nie jest to mozliwe. Mozesz skorzystac albo z postfiltra albo w szablonie wywolac odwolanie sie do obiektu, ktory przekaze wartosc. Mozesz rowneiz stworzyc modyfikator czy inne rozszerzenie smaego smarty albo stowrzyc insert'a i jako parametr przekazac wskazanie na info.
Podwojne parsowanie jednak wg mnie mija sie calkowicie z celem.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.