Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie $_FILES
Forum PHP.pl > Forum > PHP
menic
Jak sprawdzić czy został wysłany plik na serwer? A dokładniej czy ktoś wogóle wybrał jakiś plik do wysłania. Próbowałem
[php:1:955a905168]
<?php
if( $_POST['plik'] )
{
echo 'jest';
}
?>
[/php:1:955a905168]
oraz
[php:1:955a905168]
<?php
if( $_FILES['plik'] )
{
echo 'jest';
}
?>
[/php:1:955a905168]
i nie działa sad.gif
A może coś robie nia tak ?
zombie
[php:1:609c886811]<?php
if ( $_FILES['plik']['tmp_name']; )
{
echo"jest!";
}
?>[/php:1:609c886811]
kurtz
Hej
Cytat
Jak sprawdzić czy został wysłany plik na serwer?
Zajrzec do manuala.. ;)
Cytat
Since php 4.2.0, php returns an appropriate error code along with the file array. The error code can be found in the ['error'] segment of the file array that is created during the file upload by php. In otherwords, the error might be found in $_FILES['userfile']['error'].

UPLOAD_ERR_OK

Value: 0; There is no error, the file uploaded with success.

Cytat
A dokładniej czy ktoś wogóle wybrał jakiś plik do wysłania.

-> http://php4.globe.de/manual/pl/features.fi...load.errors.php
-> http://php4.globe.de/manual/pl/features.fi...file-upload.php

Pozdrawiam
cahe
[php:1:6e934fc2eb]<?php
if(is_uploaded_file($_FILES['plik']))
{
echo("Tak!");
}

?>[/php:1:6e934fc2eb]
menic
To w końcu jak bo już zgłupiałem. Chce poprostu sprawdzić czy ktoś wybrał jakiś plik jeszcze zanim go wyśle na serwer, ale w pliku który przetwarza formularz
cahe
Cytat
To w końcu jak bo już zgłupiałem. Chce poprostu sprawdzić czy ktoś wybrał jakiś plik jeszcze zanim go wyśle na serwer, ale w pliku który przetwarza formularz

Aha biggrin.gif. Przepraszam - w takim razie to domena java script.

//UPDATE: Ja juz nie rozumiem kurtz ma racje - wynika z tego że chcesz czegoś co nie może być osiągnięte :-)
kurtz
Hej
Cytat
Wszystkie powyzsze metody pozwalaja ci sprawdzic czy "plik" zostal przeslany.

Prosze napisz co dokladnie chcesz sprawdzac. Plik musi zostac przeslany zeby php moglo stwierzdic ze zostal. Tego nie ominiesz. Twoja odpowiedz sugeruje jednak ze chcesz co innego. Tylko co ;)

Pozdrawiam
menic
Chodzi mi o coś takiego. Żeby sprawdzić czy ktoś coś wpisał w jakiś input to robimy
[php:1:e1b960c8ee]<?php
if( $_POST['input'] )
{
echo 'coś wpisane';
}
else
{
echo 'dupa';
}
?>[/php:1:e1b960c8ee]
A jak to zastosowac dla $_FILE questionmark.gif
cahe
Tak jak podałem wyżej z is_uploaded_file. Jeśli nić nie wybierze - nie bedzie nic uploadował automatycznie, więc cały proces przebiegnie błyskawicznie.

[php:1:2368cf4619]<?php
if(is_uploaded_file($_FILES['plik']))
{
echo "OK";
//dalsze instrukcje, etc.
}
else echo("Nie wybrano pliku!");
?>[/php:1:2368cf4619]
zombie
Cytat
Chodzi mi o coś takiego. Żeby sprawdzić czy ktoś coś wpisał w jakiś input to robimy ... A jak to zastosowac dla $_FILE questionmark.gif

To chcesz sprawdzić, czy ktoś coś wpisał w pole file, czy sprawdzić, czy plik został zauploadowany?
[php:1:9c2c4641ce]<?php
if ( $_FILES['plik']['tmp_name']; )
{
echo"jest!";
}
?> [/php:1:9c2c4641ce]
- tak sprawdzasz nazwe tymczasowego, uploadowanego pliku...
[php:1:9c2c4641ce]<?php
if ( $_FILES['plik']['name']; )
{
echo"jest!";
}
?>[/php:1:9c2c4641ce]
- a tak nazwę pliku na dysku użytkownika.

Poza tym Kurtz dał Ci już dobry link (którego - tak na marginesie - za cholere nie mogłem znaleźć :? ): http://php4.globe.de/manual/pl/features.fi...file-upload.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.