Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX i serwer
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Alkagar
Witam,
Mam mały problem z AJAX-em. Używam klasy advAJAX i wykonuje mi się tylko onInitialization a nic co jest w onSuccess sie nie działa.
  1. <script src="advajax.js"></script>
  2. new advAJAX.get({
  3. url: 'file.xml',
  4. onInitialization: function() {
  5. alert('123');
  6. },
  7. onSuccess: function(obj) {
  8. alert('456');
  9. }
  10. });

Uruchamiam to na serwerze i działa wszystko, a gdy uruchamiam to normalnie, nie przez Server, nie działa onSuccess.
Czy jest możliwość uruchomienia AJAX-a bez serwera? tak żeby działało to normalnie uruchamiane z dysku?

Pozdrawiam,
Alk
mariuszn3
Ajax jak sama nazwa wskazuje służy do asynchronicznej komunikacji z serwerem. A Ty się pytasz czemu ajax nie chce działac bez serwera ?!
Alkagar
Cytat
Czy jest możliwość uruchomienia AJAX-a bez serwera? tak żeby działało to normalnie uruchamiane z dysku?

questionmark.gif
Jest taka możliwość albo jakiś inny sposób na osiągnięcie czegoś podobnego.

Potrzebuje po prostu taką funkjonalność na stronie uruchamianej z dysku gdzie niekoniecznie będzie internet.
mariuszn3
To w takim razie musisz sobie zainstalować serwer na komputerze.. polecam WAMP, szybka bezbolesna instalacja (na wszelki wypadek wyłącz skype'a na czas instalacji).
Inna sprawa, że chyba nie do końca rozumiesz czym jest, czy jak działa AJAX.
Alkagar
hehe, przyznam ze umie w prostym przykładzie zastosować ale JS i wszystko co sie z nim wiąże jest dla mnie niezrozumiałe :-P.
Co do instalowania chciałem zrobić coś takiego jak robienie listy filmów, żeby były na stronie wyświetlane. Z wykożystaniem serwera nie potrzebowałbym JS tylko samo php by mi starczyło a ja chciałem zrobić scrypt który działałby też bez internetu. Instalowanie specjalnie po to serwera jest tutaj rzaczej nie na miejscu.

Jest możliwy odczyt pliku xml przez JS ale już bez użycia AJAX-a w takim razie? np. wywołanie funkcji i ona wczytuje sobie dane a potem je wyświetla (coś typu LoadXml ;-) )

var xmldoc=new ActiveXObject("MSXML2.DOMDocument.3.0");
xmldoc.load("file.xml");

to nie będzie działać pod Operą innymi przeglądarkami oprócz IE?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.