Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z linkami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
R_Przemek
  1. <a href="1.php?action=1">1</a>
  2. <a href="1.php?action=2">2</a>
  3. <a href="1.php?action=3">3</a>

1. <?php
  2. if(!isset($action)) {
  3. $action = '3';
  4.  }
  5. switch ($action) {
  6. case '1':
  7.  
  8. echo 'Jakiś texst';
  9.  
  10. break;  
  11.  case'2':
  12.  
  13. $newsdata='plik.txt';
  14. $table=file($newsdata);
  15. $total=count($table);
  16. $maxstron=ceil($total/8);
  17. if(!isset($_GET['iddelete'])) $_GET['iddelete']=1;
  18. $do=$_GET['iddelete']*8;
  19. $od=$do-8;
  20. if($do>$total) $do=$total;
  21. for ($i=$od; $i<$do; $i++)
  22. {
  23. $data=explode('*|*', $table[$i]);  
  24.  echo '$data[0]';
  25.  }; 
  26. [php]for($i=1;$i<=$maxstron;$i++) echo '<a href='admin.php?iddelete=$i'>$i</a> | ';  
  27.  
  28. break;
  29.  case'3':
  30.  
  31.  echo'index'; 
  32.  
  33. break;  
  34. };
  35. ?>

trochę poczytałem forum i udało mi się napisać coś takiego.
Teraz może objaśnie co skrypt ma wykonywać ( a tego nie robi).
Więc tak: Po wejściu na stronę ma się wyświetlić napis "index" i tak się też robi, Oprucz niego są trzy linki o nazwach "1", "2", "3".
kiedy się kliknie w pierwszy link pojawia się napis "Jakiś text" (i to też jest OK). Kiedy kliknie się w drugi link z pliku tekstowego wczytują się dane i stronnicują po 8. i tu pojawia się problem. na stronie pojawia się 8 wczytanych rekordów a poniżej pojawiają się cyferki dzięki którym można oglądać następne 8 wczytanych danych. tyle że jak się kliknie na którąś z cyferek aby przeżucić stronę to przenosi mnie do case"3"; czyli zamiast następnej strony pojawia się napis "index"

błąd jest tutaj (a bynajmniej tak mi się wydaje):
  1. <?php
  2. for($i=1;$i<=$maxstron;$i++) echo '<a href='admin.php?iddelete=$i'>$i</a> | ';
  3. ?>

Problem jest w linku, jak to zrobić aby było poprawnie questionmark.gif

PS.

Może mi ktoś objaśnić jak pisać skrypty na tym forum w znacznikach php questionmark.gif

po wklejeniu skryptu w znaczniki php pojawiło mi się coś takiego:
A tym czasem oryginał powinien wyglądać tak:
czemu zrobiły się tam te znaczki "\\\\\\\ " questionmark.gif
cqt
Przede wszystkim popra bledy skladni typu brak ' itd nastepni opisz wszystkie pliki i co jest w ktorym bo z tego to trudno skumac...A najlepiej pokaz kody i daj linki...
strife
» switch" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Słyszałeś o default ? Wywal początkowy warunek z isset, i zrób to porządnie, czyli zamiast case 3 daj wartość domyślną. Co więcej, nic dziwnego, że Cię przenosi do trzeciej opcji, ponieważ w Twoim linku nie ma zmiennej $action, która sugerowała by wybranie odpowiedniego warunku z switch'a, powinno być np:
  1. <?php
  2. for($i=1;$i<=$maxstron;$i++) echo '<a href="admin.php?action=2&iddelete=$i">' . $i . '</a>' |
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.