Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nie działa error_reporting = E_ALL (?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jarod
W pliku php.ini mam włączoną opcję error_reporting = E_ALL. Podczas testowania nie było żadnych błędów i warningów.

Jak przeniosłem na serwer linuksa (ta sama wersja php i te same skrypty) to pojawiły się warningi. Pytanie co jest grane?

Czy na localhost nie działa error_reporting = E_ALL czy na serwerze z linuksem jest coś nie tak?

O co chodzi z tym błędem Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/apache/htdocs/www/usun_blokuj.php on line 40

Jedna pętla działa a przy drugiej warning. A prawie taki sam kod.
NuLL
W linuxowym php masz dodane E_NOTICE napewno smile.gif
Vogel
ustaw jeszcze display_errors
Jarod
Myślałem, że error_reporting = E_ALL wypluwa wszystko na ekranie..

W takim razie o co może chodzić z tym
Cytat
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/local/apache/htdocs/www/usun_blokuj.php on line 40

Linijka 40 to:
  1. <?php
  2. foreach ($_POST['kogoBlokowac'] as $kogo) echo '<input type="hidden" name="kogoBlokowac[]" value="'.$kogo.'" />';
  3. ?>

?
siemakuba
$_POST['kogoBlokowac'] nie jest tablicą - tak wynika z warninga.
Powinieneś dodać sprawdzanie, czy to co masz w $_POST['kogoBlokowac'] jest tablicą, ale możesz też zrobić rzutowanie - pozbędziesz się warninga.
  1. <?php
  2. foreach((array)$_POST['kogoBlokowac'] as $kogo)
  3. ?>

pozdr.
Jarod
Cytat(siemakuba @ 3.07.2006, 18:52 ) *
$_POST['kogoBlokowac'] nie jest tablicą - tak wynika z warninga.

Z formularz przekazywana jest tablica w do skryptu usun_blokuj.php w ten sposób:
  1. <?php
  2. <input type="checkbox" name="kogoBlokowac[]" value="'.$query_data[0].'" checked="checked" />
  3. ?>

Przecież to jest tablica..

Pozatym w pliku usun_blokuj.php mam takie trzy linijki:
  1. <?php
  2. foreach ($_POST['kogoSkasowac'] as $kogo) echo '<input type="hidden" name="kogoSkasowac[]" value="'.$kogo.'" />';
  3.  
  4. foreach ($_POST['kogoBlokowac'] as $kogo) echo '<input type="hidden" name="kogoBlokowac[]" value="'.$kogo.'" />';
  5.  
  6. foreach ($_POST['juzZablokowane'] as $kogo) echo '<input type="hidden" name="juzZablokowane[]" value="'.$kogo.'" />';
  7. ?>

i warningi są tylko przy dwóch ostatnich..
siemakuba
a czy jeżeli nie zaznaczysz żadnego z tych checkboxów ta tablica będzie istnieć? Checkbox daje value tylko jeżeli jest zaznaczony - jeżeli nie jest to poprostu go nie ma. Nie jestem pewien jak to przy takim zapisie "tablicowym", ale coś mi się wydaje że właśnie tak jak piszę.

edit:
to by też tłumaczyło dalczego nie wszędzie masz warningi - część checkboxów masz zaznaczone a część nie.

pozdr.
Jarod
Cytat(siemakuba @ 3.07.2006, 19:01 ) *
a czy jeżeli nie zaznaczysz żadnego z tych checkboxów ta tablica będzie istnieć? Checkbox daje value tylko jeżeli jest zaznaczony - jeżeli nie jest to poprostu go nie ma. Nie jestem pewien jak to przy takim zapisie "tablicowym", ale coś mi się wydaje że właśnie tak jak piszę.

edit:
to by też tłumaczyło dalczego nie wszędzie masz warningi - część checkboxów masz zaznaczone a część nie.

pozdr.

Warnigni wywalało w takiej sytuacji:

Żaden checkbox nie był zaznaczony. Zaznaczyłem jednego i przesłałem formularz.
siemakuba
no właśnie, zaznaczyłeś jeden checkbox, a robisz pętle po trzech tablicach. Musisz zaznaczyć co najmniej jeden checkbox z kazdej grupy, zeby potrzebne tablice zostaly utworzone i przeslane po zatwierdzeniu formularza. Co zrobić żeby się pozbyć warningów już napisałem.

pozdr.
Jarod
Cytat(siemakuba @ 4.07.2006, 00:24 ) *
no właśnie, zaznaczyłeś jeden checkbox, a robisz pętle po trzech tablicach. Musisz zaznaczyć co najmniej jeden checkbox z kazdej grupy, zeby potrzebne tablice zostaly utworzone i przeslane po zatwierdzeniu formularza. Co zrobić żeby się pozbyć warningów już napisałem.

pozdr.

Masz racje. Dziękuje.

Cytat(siemakuba @ 3.07.2006, 18:52 ) *
  1. <?php
  2. foreach((array)$_POST['kogoBlokowac'] as $kogo)
  3. ?>

Ten sposób nie wywala warniga ale zamazuje wartości tablicy jeśli zaznaczę checkboxa !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.