Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z sortowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Jarod
Mam dość nietypowy problem. Postaram się to wytłumaczyć.

Przy wydaniu zapytania:
  1. SELECT rejs_id, godzina FROM rejs WHERE rejs_id IN (1, 3, 5, 7)

otrzymuje:
Kod
1          NULL
3          23:00:00
5          NULL
7          03:20:00

A gdy wydam zapytanie
  1. SELECT rejs_id, godzina FROM rejs WHERE rejs_id IN (3, 5, 1, 7)

otrzymuję to samo.

Problem w tym, że chciałbym uzyskać coś takiego:
Kod
3          23:00:00
5          NULL
1          NULL
7          03:20:00

Nie mogę użyć order by bo NULL może być w każdym miejscu a nie tylko na początku lub na końcu..

Proszę o pomoc.
TomASS
Czyli chcesz sortowanie wg. własnego klucza?

Jeśli tak to są dwa tematy które Ci mogą pomóc w rozwiązaniu problemu:
raz
dwa
Jarod
Cytat(TomASS @ 6.07.2006, 21:12 ) *
Czyli chcesz sortowanie wg. własnego klucza?

Coś w tym stylu. Bo pobieram w jednym zapytaniu z innej tabeli godzinę odlotu i wyniki sortuję rosnąco. Jeśli je posortuję to muszę pobrać godzinę przylotu w odpowiedniej kolejnośi ale już bez sortowania. Narazie zrobiłem tak, że zczytuje sobie to klucze do tablicy a póżniej dla każdego w pętli wykonuję zapytanie. Ale to bez sensu bo dla 50 rekordów mam 51 zapytań w skrypcie..

To co Ty podałeś kompletnie nie rozumiem jak zastosować. Definiowanie własnego klucza odpada bo nie wiem w jakiej kolejności będą ułożone. To wychodzi w trakcie działania skryptu.. /
marrrecki
odświeże troszke temat.

Wiem , że aby dobrze sortować cyfry wyciągnięte z bazy, najlepiej żeby pole w tabeli było typu float. niestety ze względu, że w tych samym polu mam oprócz licz również stringi, więc pole jest typu varchar.
Czy ktoś wie jak zrobić prawidłowe sortowanie liczb w polu takiego typu? (Pomińmy występowanie stringów w wynikach zapytania, ponieważ zadbałem o to, żeby liczby pojawiały się bez stringów i na odwrót)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.