Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z warunkiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ja2000
Piszę skrypt logowania w php i mam problem z warunkiem sprawdzającym poprawność wprowadzonych danych.

Oto odpowiedni fragment kodu:
  1. <?php
  2. for ($i = 0; $i < count ($loginy); $i++)
  3.  
  4. {
  5.  
  6. if ($loginy[$i] == $_POST['login'])
  7. {
  8. $numer = $i;
  9. }
  10. }
  11. ?>

$loginy to tablica z loginami. Mój problem polega na tym, że w wyżej pokazanej pętli, mimo że teoretycznie jest spełniony warunek, mój skrypt "nie wchodzi" do warunku i nie wykonuje zawartych tam poleceń (również jak wpisałam tam, aby wyświetlił jakiś tekst, to tego również nie robił). Proszę o pomoc
Cysiaczek
Ile loginów masz w tej tablicy? Jeśli jeden, to nie zadziała ta pętla, bo w warunku jest ustawione, że musi być $i<n . Ustaw na $i=<n i odpal. podobnie, gdy jest tam więcej loginów - jeden nigdy nie zostanie sprawdzony.
Pokaż też jak wygląda Twoja tablica.
nospor
Cytat
Jeśli jeden, to nie zadziała ta pętla, bo w warunku jest ustawione, że musi być $i<n .
@cysiaczek a co ty wygadujesz? Zalozmy ze jest tam jeden element. count zwroci 1. I powiedz mi od kiedy to 0 nie jest mniejsze od 1?

@gosciu do latania po tablicach sluzy foreach. to tak na marginesie.
Najwyrazniej warunek nie jest spelniony ot co.

Kod
<?php
foreach ($loginy as $login)
{
      echo "<br />Login z loginy: $login -------- login z posta:".$_POST['login'];
        if ($login == $_POST['login'])
        {
echo 'wszedlem';
        $numer = $i;
        }
}
?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.