Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Równe wysokości komórek w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
caffeine
Witam!

Tabela posiada 2 komórki
w komórkach includują się różne pliki.
Jak zrobić aby komórka której wysokość jest mniejsza dorównała wysokości komórki o większej wysokości?
(komórki są obramowane więc wygląda to dość nieestetycznie)
siemakuba
Coś chyba nie bardzo wytłumaczyłeś... Tabela jest takim tworem, który nie może mieć "dziury" bo komórka jest za krótka/wąska/mała. Komórki zawsze wypełniają całą przestrzeń poprawnie zbudowanej tabelki.

Może jakiś przykład?

pozdr.
caffeine
przyjmijmy to za przykład
http://www.thenoodleincident.com/tutorials...sic2_fixed.html
jak zrobić żeby lewa komórka miała wysokośc prawej (żeby komórka "niższa" zawsze przyjmowała wartość równą tej której wyskokość jest wieksza)
siemakuba
moment moment, więc jak to jest u ciebie? masz to oparte na tabelkach tak jak pytasz, czy masz / chcesz to miec oparte na CSS, tylko źle pytasz?

Jeżeli na tabelkach - problem nie istnieje.
Jeżeli na DIV - zaglądnij np. tu: http://www.positioniseverything.net/articles/onetruelayout/

pozdr.
caffeine
mam to w tabelach
w jaki sposób można to wykonać?
Byłbym bardzo wdzięczny:)

[ktoś odwiedza to podforum?questionmark.gif]
erix
Cytat
[ktoś odwiedza to podforum?questionmark.gif]

ja tongue.gif

To jaki masz problem? Jak w tabelce, to wszystko się samo rozciąga.
Mam nadzieję, że mamy na myśli przykład:
  1. <tr><td>kolumna1</td><td>kolumna2</td></tr>
Nex
Ja chyba wiem, o co chodzi, zresztą mam chyba ten sam problem. Otóż mam tabelkę z dwoma komórkami, w każdej z komórek jest zagnieżdżona tabelka. Problem w tym, że zagnieżdżone tabelki mają różne wysokości, a chce aby były jednakowe. Zewnętrzna tabelka nie ma żadnego obramowania, wewnętrzne mają i dlatego widać różnicę. W zewnętrznej tabeli komórki mają ustawioną szerokość na 50%, tabelki wewnętrzne mają ustawione szerokość i wysokość na 100%, mimo to wysokości są tych tabel są różne. Ustawienie ustalonych wartości width i height (np 50px) nie wchodzi w rachubę, gdyż zawartość tabel jest pobierana z bazy danych.

EDIT: Ja sobie już jednak poradziłem. Wywaliłem zewnętrzną tabelę, połączyłem te dwie zagnieżdzone w jedną, a kolumnom, które nie miały ustalonej szerokości dałem w moim przypadku szerokość na 50%. W przypadku większej liczby kolumn zapewne wystarczy ustalić szerokość na 100/liczba_kolumn%
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.