Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podliczanie unikatowych rekordów w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Athlan
Mam problem z podliczaniem unikatowych wartości z tabeli MySQL

tabela:
  1. CREATE TABLE `numerki` (
  2. `numerek` int(2) NOT NULL
  3. )

wartości są następujące:
Kod
1
1
1
4
7
2
4
9

z podliczniem wszystkich rekordów nie ma problemu, użyje do tego mysql_num_rows" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, wynik wynosi: 8.

Ale problem dotyczy (uwaga!) UNIKATOWYCH rekordów, czyli podliczenie różnych liczb, tak aby (jak w tym przypadku) wynik wynosił 5. Jakiej funkcji mam do tego użyć, lub jak skonstruować zapytanie?

pozdrawiam smile.gif
Gość
  1. SELECT COUNT(DISTINCT `numerek`) FROM `numerki`;
Athlan
thx działa smile.gif

50% kłopotu za mną smile.gif

a jak to zrobić nie z liczbami ale ze stringami (czyli pole typu CHAR nie INT) ?

pozdro smile.gif
nospor
No przeciez tak samo....
I popraw tytul o znacznik
Athlan
a no fakt... pomyliłem się w kodzie i mi wszystko się nie zgadzało. Dzięki smile.gif

btw: nooo @nospor, 100% kłopotu za mną tongue.gif
phoenix84
a jak pobrac 2 kolumny, ale tylko jedna ma byc distinct?

bo select `id`, distinct `kolumna` from `tabela` zwraca pusty wynik... a jak zrobie na odwrot: select distinct `kolumna`, `id` from `tabela` zwraca wszystkie rekordy, bo kazdy z rekordow ma inne "id"...

pozdrawiam,

phoenix84
phoenix84

bo select `id`, distinct `kolumna` from `tabela` zwraca pusty wynik... a jak zrobie na odwrot: select distinct `kolumna`, `id` from `tabela` zwraca wszystkie rekordy, bo kazdy z rekordow ma inne "id"...

pozdrawiam,

phoenix84
yevaud
Cytat(phoenix84 @ 17.06.2010, 02:22:57 ) *

group by kolumna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.