Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wykonywanie skryptu od nowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Niki_*
W jak sosób w pewnym momęcie kodu zmusić serwer aby zaczło wykonywac skrypt od nowa questionmark.gif Oczywiście wykluczamy możliwość przekierowania do tego samego pliku headerem.
Cysiaczek
Nie bardzo się da. Chodzi Ci o coś takiego jak instrukcja goto w C ? Możesz sobie napisać jakąś inteligentną pętlę, ale raczej header jest najsensowniejszym rozwiązaniem.
Może napisz po co Ci coś takiego.

Pozdrawiam.
Gość_Niki_*
Header odpada dlatego ze czasami jest tyle razy odswieżana strona ze przeglądarka ją blokuje... Pisze skrypt który generuje sudoku i w pewnych momętach nie da sie wstawić żadnej liczby więc musi odsiewiżyć i spróbować jeszcze raz... tak chodzi o coś takiego jak goto w C winksmiley.jpg
Cysiaczek
No to powiem tak: Nie - php nie ma instrukcji goto. tongue.gif
Może pomyśl nad użyciem AJAX'a?
Gość
Niestety AJAX'a nie znam :/ tutaj jest amły przykładzik http://phoenix.pl.xcx.pl/index.php winksmiley.jpg
thornag
Propo AJAXA poczytaj o bibliotece XAJAX, tam u nich jest pelna dokumentacja wiki i pare przykladow, wlasciwie bez znajomosci javy mozna duzo porobic (nie trzeba sie bawic w requesty, wszystko za posrednictwem php)
Ja_Szczur
Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.
- tyle mam z tego całego skryptu tongue.gif

jeżeli chodzi o sudoku, to wydaje mi się, że należy szukać pod hasłem: rekurencja
Gość
Włansie o to chodzi ze trzeba odswieżac kilka raz zamin dobrze wyjdzie biggrin.gif
nasty
a moze
  1. <?php
  2. die('<meta ..... refresh ..../>');
  3. ?>
piczu
tak jak napisal Ja_Szczur, zastosuj rekurencje w algorytmie
Gość
Ostatnio robilem w php skrypt kwadratu magicznego, opierajacego sie na sudoku. Poszukaj tutaj na forum jakie mialem problemy/pomysly z implementacja (jakies 2 tyg. temu w Przedszkolu).
Ogolnie program opiera sie na rekurencji - sprawdzam warunek czy wszystkie pola sie zgadzaja (bo generowal losowo, a przy niektorych kombinacjach nie dalo rady zrobic) - jezeli sie nie zgadza to wywoluje sie od nowa, ale poprzednie wywolanie konczylem za pomoca break, zeby sie nie zapetlal w nieskonczonosc.
Z wydajnoscia slabo, bo nie opieralo sie to na zadnym algorytmie i przy duzych sie wieszala, ale sudoku troche inaczej sie robi, wiec bedzie latwiej.
Wpisz na google "creating of sudoku" czy cos podobnego - ja znalazlem forum, ludzi pisali/rozwiazywali sudoku w php,c,java,SQLu i innych - praktycznie w wiekszosci jezykow (nawet w prologu smile.gif ) .
Co do algorytmu to tworzenie sudoku opiera sie na algorytmie Knutha (dokladnie nie pamietam jak to sie nazywalo, ale znajdziesz).
Powodzenia w pisaniu - pochwal sie efektem pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.