Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Apache] mod_rewrite + apache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
o_jak_oxyd
Witam, mam niewielki problem smile.gif

na serku mam plik

domena.pl/skrypt.php

mod_rewrite'em porobione mam regułki, niestety kilka pokrywa się z nazwami plików w ten sposób, że

domena.pl/skrypt wywołuje mi wspomniany wyżej skrypt.php a nie stronkę z regułki mod_rewrite.

pytanie brzmi:
jak zrobić, żeby apache (domyślam się, że to jego wina/zasługa) nie traktował linków typu domena.pl/skrypt jako domena.pl/skrypt.php lub html. Chce, żeby wywalał 404 bo katalogu skrypt nie ma. A on uzupelnia sobie smile.gif

Dziękuję z góry za odpowiedź. biggrin.gif
siemakuba
pokaż swoje regułki, bo ciężko zgadywać co tam masz w nich i jak rozwiązać problem.

pozdr.
o_jak_oxyd
hmmm regułki mam najprostsze jakie można użyć tylko chyba. np.

RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)cos$ omg.html
RewriteRule ^(.*)cos2$ omg.html

to jest tylko przykład, ale takich prostych reguł używam - coś na coś zamienia.
i teraz, jeżeli plik cos.php lub cos.html istnieje, to linku www.domena.com/cos nie zamieni na www.domena.com/omg.html tylko na cos.php. A cos2 działa.
Kosmi
Musisz mieć błąd w jakiejś regułce. Jeżeli masz wg tego przykładu to musi działać.
Wklej dokładne swoje regułki.
o_jak_oxyd
Cytat(Kosmi @ 24.07.2006, 15:50 ) *
Wklej dokładne swoje regułki.

powyższe regułki stosując jako testowe właśnie działają w sposób jaki opisałem.
Kosmi
Ja te regułki przetestowałem sposobem jaki opisałeś i działa prawidłowo.

Może wyżej w katalogu masz jakiś .htaccess i inne regułki bądź w konfiguracji apache są ustalone jakieś?!?

Spróbuj usunąc nawiasy lub też dodać na końcu "/" i zobacz co wtedy będzie się działo.

Podobny temat jest tutaj:
http://forum.ehost.pl/viewtopic.php?t=436&...543e655815bae9b
o_jak_oxyd
dzieki wielkie za pomoc, sprawdze to zaraz jak serwer wstanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.