Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: apache, php i MySQL - tylko lokalnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
1234567890
Mam takie pytanie. Chcę zainstalować apacha, php i MySQL ale tylko do uzytku lokalnego. Nie wiem jak to zabezpieczyć aby nie było dostepne z sieci, tylko przez localhost. Mam dwa dyski i wpadlem na pomysl że zainstaluje wszystko z C: (tylko tego uzywam w sieci) podając ścieżkę D:\coś_Tam..... Nie wiem tylko jak sie ten zestaw instaluje. Czy jeśli wyjmę dysk D (gdzie bedą katalogi apacha, php i MySQL) i wejde do sieci to czy jakieś komponenty/usługi itp prawdopodobnie umieszczone w samym Windows'ie nie beda otwierać portów. Czy moge prosić o pomoc ?
Aure
Instrukcja instalacji, przypadkiem uwzględnia też blokadę dostępu z zewnątrz winksmiley.jpg
Instalacja zestawu Apache+php+MySQL pod Windowsem
Kosmi
Apache'a można skonfigurować tak aby nasłuchiwał tylko na localhost i nie był dostępny z sieci.
Co do zainstalowania tego zestawu polecam EasyPHP. Najprostszy i nie wymaga konfiguracji dla początkujących. A po zainstalowaniu Apache standardowo nasłuchuje na localhost i nic poza tym. Dodatkowo kiedy chcesz używać włączasz sam, kiedy nie chcesz wyłączasz cały zestaw (oczywiście z tym są czasami problemy jak to w win bywa smile.gif )
nasty
jak masz wamp-a to jest taka opcja "put offline"
Gość
Cytat(Kosmi @ 24.07.2006, 09:36 ) *
Apache'a można skonfigurować tak aby nasłuchiwał tylko na localhost i nie był dostępny z sieci.
Co do zainstalowania tego zestawu polecam EasyPHP. Najprostszy i nie wymaga konfiguracji dla początkujących. A po zainstalowaniu Apache standardowo nasłuchuje na localhost i nic poza tym. Dodatkowo kiedy chcesz używać włączasz sam, kiedy nie chcesz wyłączasz cały zestaw (oczywiście z tym są czasami problemy jak to w win bywa smile.gif )

Czy chodzi o instalację "only for me .... na 8080?, ponieważ po zainstalowaniu jako usługa od razu otwiera port 80 na świat. Niestety nie wiem jak go ustawić aby obsługiwał tylko localhosta.
Kosmi
Po zainstalowaniu Apache'a w pliku konfiguracyjnym httpd.conf w opcji Listen możesz ustawić na jakim porcie ma nasłuchiwać i na jakim adresie.

# Listen: Allows you to bind Apache to specific IP addresses and/or
# ports, in addition to the default. See also the <VirtualHost>
# directive.
#
#Listen 3000
#Listen 12.34.56.78:80

Po zainstalowaniu EasyPHP standardowo jest ustawione nasłuchiwanie Apache'a na adres 127.0.0.1 na porcie 80 czyli na localhost. Przynajmniej tak było do tej pory.

Pamiętaj o restarcie serwera po zmianach smile.gif
Gość
Dziękuję za porady. Będę próbował.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.