Moje strony www są kodowane w utf8, ale po zapisywaniu danych do bazy w phpMyAdmin 2.8.2 i późniejszym pobraniu ich oraz wyświewtleniu w przeglądarce pojawiają się znaki Czy jest możliwość takiej konfiguracji, ażeby po wpisaniu przy pomocy phpMyAdmin polskich tekstów do bazy i ich wyświetlaniu w przeglądarce nie było błędów? Dzięki za chęci i pomoc dla beginnera
Ja_Szczur
24.07.2006, 12:28:24
poszukaj sobie w pliku konfiguracyjnym linijki default-character-set oraz character-set a jak uruchamiasz PMA to co masz ustawione w Language/Język ?
kodowanie w tabelach: serwer MySQL: Latin2 porównania dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci język PMA: Polski
kodowanie dokumentów: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> wszyskie dokumenty są "skodowane" na utf-8
Zmienne i ustawienia serwera character set client utf8 (Wartość globalna) latin2 character set connection utf8 (Wartość globalna) latin2 character set database latin2 character set filesystem binary character set results utf8 (Wartość globalna) latin2 character set server latin2 character set system utf8 character sets dir C:\mysql\share\charsets collation connection utf8_polish_ci (Wartość globalna) latin2_general_ci collation database latin2_general_ci collation server latin2_general_ci
Ja_Szczur
24.07.2006, 19:32:35
często pomaga metoda prób i błędów ...ale nie zawsze :]
pozmieniaj niktóre albo wszystkie latin2 na utf-8 i zobacz wtedy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.