Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] div i elementy wewnatrz nie dziedziczace po glownych atrybutach ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Jest jakis kontener div o okreslonej klasie, a w srodku tabelka. Style dla tabeli i diva sa oddzielnie ustawione, ale tabelka wewnatrz kontenera dziedziczy styl po glownym atrybucie table. Jak zrobic, zeby kazda tabelka zawarta w tym divie byla wyswietlana za pomoca innego stylu niz glowna ?
Probowalem tak:
.nazwa_klasy table, table * , ale przy tej opcji nadal dziedziczy style dla tr, dla table i td jest ok. Jak mam :
.nazwa_klasy table, tr, td to w ogole juz nie dziala.
remiq26
Nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi ale ja np. wszystko ustawiam poprzez CSS nawet jeśli <div> jest zawarty w <div> czy <td> w <div>

Podaję ci przykład stylu dla warstw wewnętrznych

1. /* blok pomarańczowy */
  2. .orange { border: 1px solid #fcbf00; background-color: #fcecba; font-family:Tahoma; font-size:10pt }
  3. .orange .tytul { border-left:1px solid #fcecba; border-right:1px solid #fcecba; border-top:1px solid #fcecba; border-bottom:1px solid #fcbf00; background:url('header_orange.png') repeat-x; font-family:Tahoma; font-size:10pt }
  4. .orange .edycja { background-color: #fcd455; border: solid #fcbf00 1px; }
  5. .orange .btopsep { border-top: 1px solid #fcbf00;; font-family:Tahoma; font-size:10pt }
  6. .orange .bcdark { background: url(header_orange_inv.png) bottom; }
  7. .orange .bleftdark { border-left: solid #fcbf00 1px; }
  8. .orange .brightdark { border-right: solid #fcbf00 1px; }
  9. .orange .input { border: solid #fcbf00 1px; }
  10.  
  11.  
  12. <div id="blok175724" class="orange">
  13. <div class="tytul">Pogoda</div>
  14. <div class="btopsep">
  15. Oko</div>
  16. </div>
Gość
Mniej wiecej o to, tylko bardziej chodzilo mi gdy jest jakis div o danej klasie w nim jakies inne atrybuty, ale nie klasy, czyli normalne h1,h2 czy wlasnie table. Bo u ciebie jak widze jest klasa w klasie.
mariuszn3
Jeśli nie potrzebujesz obsługi IE to skorzystaj z child selectorów przykładowo:
Kod
body > table {
background:red;
}

Ten styl będzie dotyczył tylko tabeli, która jest dzieckiem body.. żadnych dodatkowo zagnieżdżonych tabel nie dotknie.
Jeśli potrzebujesz aby to chodziło w IE to niestety musisz się pobawić w eliminowanie lub nadpisywanie styli. Czyli
Kod
table {
backround:red;
border:1px solid blue;
}
table table {
background:yellow;
border-width:0;
}
# itd itd..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.