rad3k
31.07.2006, 15:57:11
Witam!
Zależy mi na skrypcie, który wyświetli użytkownikowi kod html (czysty kod - czyli problem w tym aby przeglądarka go nie interpretowała tylko bezpośrednio wyswietliła) wraz z wstawionymi wartościami z bazy danych czyli chce zrobić tak żeby przeglądarka wyświetliła kod html (bez jego interpretacji) zaś kod php wykonała.
Jeżeli wiecie jak to zrobić to bardzo prosze o wskazówki.
Pozdrawiam!
Gość
31.07.2006, 15:59:11
Ludvik
31.07.2006, 16:04:06
Albo po prostu zwróć przeglądarce nagłówek Content-Type: text/plain
Wtedy kod html nie powinien być interpretowany.
header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
rad3k
31.07.2006, 16:27:54
Dzięki!!!
Mam 17 lat i z php bawie sie dopiero 2 miesiace w wolnym czasie :/ Z angielskim nie jest tak idealnie jeszcze. Jeśli macie jakies polskie artykuły byłbym wdzięczny albo może ktoś potrafiłby napisać prosty skrypt tzn. dowolny kod html, a w środku php wydobywajacy z bazy dane i znowu html. Coś takiego łatwo bym przerobił na moje potrzeby. Dodam ze kodu html bedzię bardzo bardzo dużo.
Narazie postaram sie potestować to co uda mi się zrozumieć z podanych linków ale nie ukrywam, że wolałbym coś w prostszej formie ;p
Ludvik
31.07.2006, 17:37:28
Niestety tutaj raczej nikt nie poda gotowego rozwiązania. W twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem było by zakupienie jakiejś książki. Helion trochę tego ma...
rad3k
31.07.2006, 17:49:22
Chyba sobie poradziłem za pomoca 1 linka. Jeżeli to jedyny sposób to biore sie do pracy. Jeśli znacie inne sposoby to proszę podajcie. Wybiore sobie, który lepszy. Książeczke już mam PHP5, Apache i MySQL OD PODSTAW heliona.
OK dzięki za pomoc ! ! ! !
PS. ostatnie pytanie.... od strony technicznej forum: czy to jak daje kod html na forum to jest robione to samą metodą co to:
http://pl.php.net/pl/htmlspecialchars?
Ludvik
31.07.2006, 18:02:02
To nie działa tak. htmlspecialchars zamienia znaki typowe dla składni html na ich odpowiedniki. Np. < na <...
Kod html wyświetlany na forum jest prezentowany inaczej, bo składnia jest kolorowana. Aczkolwiek, jeżeli nie potrzebujesz kolorowania składni, to htmlspecialchars albo htmlentities spokojnie wystarczy.
rad3k
31.07.2006, 19:03:30
Kolorowanie mi nie jest do niczego potrzebne. Ok czyli dzięki jeszcze raz i zabieram się do pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.