Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wykonać skrypt?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rad3k
Witam!
Zależy mi na skrypcie, który wyświetli użytkownikowi kod html (czysty kod - czyli problem w tym aby przeglądarka go nie interpretowała tylko bezpośrednio wyswietliła) wraz z wstawionymi wartościami z bazy danych czyli chce zrobić tak żeby przeglądarka wyświetliła kod html (bez jego interpretacji) zaś kod php wykonała.

Jeżeli wiecie jak to zrobić to bardzo prosze o wskazówki.

Pozdrawiam!
Gość
http://php.net/pl/htmlspecialchars
Ludvik
Albo po prostu zwróć przeglądarce nagłówek Content-Type: text/plain
Wtedy kod html nie powinien być interpretowany.
header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
rad3k
Dzięki!!!
Mam 17 lat i z php bawie sie dopiero 2 miesiace w wolnym czasie :/ Z angielskim nie jest tak idealnie jeszcze. Jeśli macie jakies polskie artykuły byłbym wdzięczny albo może ktoś potrafiłby napisać prosty skrypt tzn. dowolny kod html, a w środku php wydobywajacy z bazy dane i znowu html. Coś takiego łatwo bym przerobił na moje potrzeby. Dodam ze kodu html bedzię bardzo bardzo dużo.

Narazie postaram sie potestować to co uda mi się zrozumieć z podanych linków ale nie ukrywam, że wolałbym coś w prostszej formie ;p
Ludvik
Niestety tutaj raczej nikt nie poda gotowego rozwiązania. W twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem było by zakupienie jakiejś książki. Helion trochę tego ma...
rad3k
Chyba sobie poradziłem za pomoca 1 linka. Jeżeli to jedyny sposób to biore sie do pracy. Jeśli znacie inne sposoby to proszę podajcie. Wybiore sobie, który lepszy. Książeczke już mam PHP5, Apache i MySQL OD PODSTAW heliona.

OK dzięki za pomoc ! ! ! !

PS. ostatnie pytanie.... od strony technicznej forum: czy to jak daje kod html na forum to jest robione to samą metodą co to: http://pl.php.net/pl/htmlspecialchars?
Ludvik
To nie działa tak. htmlspecialchars zamienia znaki typowe dla składni html na ich odpowiedniki. Np. < na &lt;...
Kod html wyświetlany na forum jest prezentowany inaczej, bo składnia jest kolorowana. Aczkolwiek, jeżeli nie potrzebujesz kolorowania składni, to htmlspecialchars albo htmlentities spokojnie wystarczy.
rad3k
Kolorowanie mi nie jest do niczego potrzebne. Ok czyli dzięki jeszcze raz i zabieram się do pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.