Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Strona w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yayco
Mam zrobioną strone w htmlu i chcialbym aby strona dziala w php. CHodzi mi o to ze chce miec tylko index.php, i gdy zmienię cos w tym pliku to na kazdej stronie sie to zmieni. Naprawdę z tego php jestem ciemny przelecialem wszystkie strony na google na ten temat i nie umiem tego pojąć. Wielkie thx za pomoc pozdro sadsmiley02.gif
rama
Pewnie masz na myśli stworzenie szablonu w php jak najprosztszy sposób:) Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj

Przykład (koncept)
  1. <?php
  2. /* index.php */
  3. $tytul = 'tytul strony';
  4.  
  5. print '<html><head><title>$tytuł</title></head><body>';
  6.  
  7. if($_GET['strona'] == '' || $_GET['strona'] == 'glowna') { include('dane/glowna.html'); } else
  8. if($_GET['strona'] == 'info') { include('dane/info.html'); }
  9.  
  10. print '</body></html>';
  11. ?>

Tutaj masz prosty przykład szablonu w php, gdzie każdą podstronę wybiera się poprzez index.php?strona=glowna dla zawartości strony glownej lub index.php?strona=info dla zawartości strony o informacjach smile.gif

PS Wszelkie dane (podstrony) w tym przykładzie powinny znajdować się w katalogu dane ;] oraz powinny być odpowiednio spreperowane, czyli powinny posiadać kod strony, który znajduje się pomiędzy znacznikami (tagami) <body> i </body>
PS1 Na temat warunków (if) odsyłam do kursów php lub manuala (zależy od Ciebie)
Manual php
Pierwszy lepszy kurs php
PS2 Ogólnie warto zainteresować się "silnikami" szablonów (FastTemplate, Smarty) smile.gif
Ja_Szczur
  1. //...treść w htmlu...
  2.  
  3. <?php
  4.  
  5. include( 'texty/' . $_GET['id'] . '.html' );
  6.  
  7. ?>
  8.  
  9. //...treść w htmlu...

pisząc index.php?id=glowna do strony dołączy Ci plik glowna.html z katalogu texty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.