Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: exec() system() itp. - problem z komendami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ermes
Mam problem z tymi funkcjami, a mianowicie kiedy wpisuje do nich proste komendy z linuxa np. cat, grep, cut, ls... itd. wszystko jest cacy, ale problem zaczyna się wtedy gdy napisze swoj skrypt w shell'u i chce go odpalić w np. exec('./nazwa_skryptu') albo uzyje przekazania polecenia lub potoku do pliku (np. exec('ping onet.pl -w 3|grep icmp> ping')) albo jak uzyje jakiejs funkcji do tworzenia pliku(np. touch) wtedy 1. mojego skryptu wcale nie odpala a zmienne w php zostają puste... 2. przekazanie nie tworzy pliku, a gdy wpisze potok bez przekazania np. exec('ping onet.pl -w 3|grep icmp') w zmiennych są głupoty albo tylko część wyniku... 3. touch wogole nie działa...

i teraz moje pytanie Why questionmark.gif? co mam źle ustawione ?

php Version 4.3.10-16
Linux 2.4.27-2-386 #1 (Debian)
kossa
Wydaje mi się, że serwer masz tak skonfigurowany że nie możesz odpalać zewnętrznych koment za pomocą exec (to tak dla bezpieczeństwa).

Pozdrawiam,
Łukasz
Gość
A właśnie zapomnialem dodać serwer jest moj i stoi pod biurkiem ale raczej mam to włączone skoro moge wywoływać wszystko inne po za własnymi skryptami i przekazywaniem potoków smile.gif
kulfoniasty
chodzi o prawa dostępu.
Testowałem uruchamianie skryptów również na swoim serwerze, ale zeby to umożliwić prawo do wykonania skryptu musi mieć grupa/user na ktorego odpalony jest serwer www. Z rpzekierowaniem potoków do pliku jest podobnie. User/grupa musi miec prawo pisania w tym katalogu, jesli nie ma, z oczywistych wzgledów nie odpali.
Ja osobiście probowalem restartować daemony w PLD z poziomu strony i udalo sie jak odpalilem Apache jako user: root group: root, ale niestety nie jest to bezpieczne.
Pokombinuj z grupami i prawami dostepu i daj znac winksmiley.jpg
Ermes
jeśli chodzi o odpalenie serwera z roota i grupy roota to sie nie da juz tak probowałem kiedys i gdy się serwer odpalał to wyskakiwał komunikat że rootem nie mozna. Jest tez taka notka (jak pozniej sie dopatrzylem) w configu apacha ze mozna kazdym userem aby nie rootem smile.gif ale sprawdze jeszcze z tymi prawami dostępu. Powiadomnie jaki bedzie efekt smile.gif
Gość
OK wszystko działa tylko czemu ja na taki pomysł wcześniej nie wpadłem smile.gif
THX biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.