Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porownywanie pierwszych czlownow pliku i zliczanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Robert
Mam dwa pliki gdzie znajduja sie jednakowe wpisy.

plik1.txt
Kod
costam||dasdasd1||dasd

costam||dasdasd1||dasd

costam||dasdasd1||dasd

blabla||dasdasd1||dasd

plk2.txt - tu najw jest pierwszy czlon.
Kod
costam||detgsdg||asdge

blabla||dasdasd1||dasd

kom||mokik|nba

Wiec na poczatku chcialbym porownac pierwsze czlony (ktore rozbijam funkcja explode)tj...costam - plik1.txt oraz costam - plik2.txt

Nastepnie zliczyc wszytkie takie same czlony z pliku1.txt i wyswietlic wynik....w tym przypadku wynikiem bylo by 3.. Ma ktos pomysl jak to zrobic. Mi nie wychodzi
Wiec na poczatku chcialbym porownac pierwsze czlony (ktore rozbijam funkcja explode)tj...costam - plik1.txt oraz costam - plik2.txt

W jaki sposób porównać?
Cytat
Nastepnie zliczyc wszytkie takie same czlony z pliku1.txt i wyswietlic wynik....w tym przypadku wynikiem bylo by 2.. Ma ktos pomysl jak to zrobic. Mi nie wychodzi

O takie coś Ci chodziło?
[php:1:8240cfb732]<?php
$k = array();
foreach (file("plik1.txt") as $l)
{
$a = explode('||', $l, 2);
$k[$a[0]] = 1;
}
print count($k) . "n";
?>[/php:1:8240cfb732]
Robert
plik1.txt
Kod
costam||dasdasd1||dasd

costam||dasdasd1||dasd

costam||dasdasd1||dasd

blabla||dasdasd1||dasd

plk2.txt - tu najw jest pierwszy czlon.
Kod
costam||detgsdg||asdge

blabla||dasdasd1||dasd

kom||mokik|nba

Zalezy mi tylko na tym by znajdujace sie w pliku1.txt "costam" byly zliczone lecz najpierw musza byc porownane pomiedzy "costam" z plik1.txt a "costam" z pliku2.txt....jezeli nazwa z pliku 2 bedzie taka sama jak w 1 to wtedy zlicza ten sam wyraz z plik1.txt ktorym jest "costam"
wynik jest 3.
Pozdrawiam
Omega
Najpierw powinieneś odczytać dwa pliki do oddzielnych tablic, a nastepnie porównać je przy pomocy array_intersect(), a następnie policzyć wyniki.
Robert
Dzeki juz sobie poradzilem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.