Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablon w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mati-21
Witam wszystkich

Mam na stronie głównej (z menu i stopką) ramke iframe do której są wczytywane podstrony no i chciałbym się zapytać czy można zrobić takie coś za pomocą php

Czyli zastąpić ramke iframe kodem php gdzie były by wczytywane podstrony

Pozdrawiam
KG-
Jeśli dobrze rozumiem to chcesz podzielić stronę na kilka części i każdą obsługiwałby inny plik .php i inny plik szablonu. Jeśli tak to najlepiej będzie zrobić to na szablonach, w glównym szablonie tworzysz div-y i do każdego includujesz odpowiedni plik z szablonem tego kawałka strony, a w pliku php includujesz odpowiednie pliki .php zarządzające podstawianiem zmiennych oraz wyświetleniem działki którą obsługują. Ewentualnie możesz zrobić szablon iframe i do niego wczytywać strony (słabo sprecyzowałeś co chcesz osiągnąć).
dawhol
http://php.webhelp.pl/index.php?id=47&...&ac=readtut

www.google.pl sie kłania winksmiley.jpg

~KG nie kąplikuj chlopakowi zyczia smile.gif jak sie nie myle to chodzi mu o to do czego podałem mu link smile.gif czyli includowanie danego pliku którego nazwa jest brana za pomoca GET ze zmiennej jakiejs tam smile.gif np. $id
Mati-21
Idealnie o to mi chodziło biggrin.gif

Wielkie dzieki mistrzu winksmiley.jpg

Mam tylko jeszcze takie pytanko co do indeksowania stron przez wyszukiwarki
Otóż adresy podstrony będzie wyglądał tak: www.jakasDomena.pl/pokaz.php?show=kontakt
hwao
To co tam jest podane to straszne gó**o ponieważ nawet autor poprawnie kodu php nie umie napisac..
KG-
A gdzie to pytanie? winksmiley.jpg
Google powinno ci ją zaindeksować, z tego co czytałem kiedyś to googlebot nie indeksuje stron które mają w url-u "?id=xxx" (konkretnie chodzi o 'id')
Mati-21
Cytat(KG- @ 5.08.2006, 13:51 ) *
... to googlebot nie indeksuje stron które mają w url-u "?id=xxx"

No ja zostałem przy tym co jest w przykładzie czyli "show" smile.gif

A mam takie jeszcze pytanko no bo mam do każdej podstrony inny "Description" i jak można zrobić żeby one się zmieniały w zależńości która podstrona jest wczytywana ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.