necroscope
18.08.2006, 18:58:29
Witam!
Szukam jakiegoś CMS dla siebie.
Może być opensource lub komercyjny (ale nie przesadnie drogi).
Do czego ma służyć?
Po pierwsze CMS ma być zintegrowany z dwoma dodatkowymi modułami:
- forum (tutaj to będzie Vbulletin)
- sklep (jeszcze nie wiem jaki)
Integracja będzie miała polegać na korzystaniu przez system z jednej bazy użytkowników.
Tak, że osoba rejstrująca się w portalu (forum, sklepie) może odrazu korzystać z całej strony, bez konieczności powtórnego logowania się na pozostałych jej elementach.
Czego wymagam od systemu CMS?
Zeby był bardzo elastyczny, tzn większość rzeczy możnaby dowolnie konfigurować.
Żeby był bezpieczny - nie miał za wiele dziur.
Żeby miał jakiś ludzki mechanizm obslugi skórek - żebym mogl bez problemu zlecić grafikowi opracowanie szaty graficznej calego serwisu.
Żeby miał możliwie dużo gotowych pluginów
Zebym nie miał problemu ze zleceniem jakiemuś progamiście napisania konkretnego dadatku do cms (np jakiejs bazy danych czy wyszukiwarki)
Zeby miał takie elementy jak newsy, artykuły, głosowania, system komentarzy, download, galeria (ale to wszystko to chyba standart?)
I najważniejsze, po uruchomoiniu strony chcę do tego dołączyć sklep.
Nie wiem czy będzie to skrypt komercyjny,czy oparty na oscomerce, czy jeszcze coś innego.
Ale chcę abym nie miał za dużych problemów z integracją już potem.
Z tego co ja sobie wymyśliłem to:
1. Vbulletin + Joomla! - Zintegrowane skryptem bbpixel lub przez jakiegoś programiste
2. -||- + Drupal - Oferuje plugin integrujący go z forum.
3. -||- + Subdreamer - Komercyjny 125$ ale odrazu oferujący integrację. Mam co do niego wątpliwości , ponieważ jest chyba mało popularny w Polsce i nie wie czy kupując go nie utknę z napisaniem np jakiegos dodatkowego modułu.
Doradzcie mi co wybrać, jestem troche w kropce.
Jak już wybiore CMS to zostanie tylko decyzja odnoście sklepu i zabieram się do roboty:)
Pozdr i z góy dzięuje za uwagi sugestie i propozycje.
Cysiaczek
18.08.2006, 19:13:20
Takie rzeczy, to tylko w erze...
A na poważnie - Joomla wydaje się sensownym rozwiązaniem
necroscope
20.08.2006, 09:40:26
Tak czytam i czytam o tych CMS`ach i już kila razy spotkałem się z opinią, że Joomla! najlpeiej nadaje się do prostych serwisów. O ile w początkowej fazie rozwoju moja stronka nie będzie zbyt skomplikowana, to z czasem chciałbym miec możliwość coraz bardziej "komplikować swój portal". W zwiąku z tym pojawia się pytanie czy joomla będzie odpowiednia? EZ publish, na którym oparta jest też ta strona, wydaje się być sensownym rozwiązaniem, ale nigdzie nie znalazłem jakiś przykłądów integracji z vb. Na forum EZ było kilka takich zapytań, ale odpowiedź ze strony autorów była w zasadzie jedna w stylu "po co".
Czy wybór Joomli nie spowoduje "ograniczenia sobie" możliwości rozwoju, jak w tym przypadku prezentuje się np. drupal?
Najgorsze jest to, że nie mam praktycznych doświadczeń z użytkowaniem CMS, a żeby poznać każdy z nich trzeba poświecić każdemu bardzo dużo czasu. Powierzchowne wchodzenie na demo`sity nie daje dokładnego rozeznania w sytuacji, wobec czego zmuszony jestem operać się na opiniach innych.
A znacie może jakiąś dobrą tematyczną stronę o CMS z dużym zapeczem użytkowników? Nie musi być polska - strony w języku angielskim są jak najbardziej pożądane.
nazihipi
20.08.2006, 11:48:51
Cytat(necroscope @ 18.08.2006, 19:58 )

Po pierwsze CMS ma być zintegrowany z dwoma dodatkowymi modułami:
- forum (tutaj to będzie Vbulletin)
- sklep (jeszcze nie wiem jaki)
1. Vbulletin + Joomla! - Zintegrowane skryptem bbpixel lub przez jakiegoś programiste
Joomla Power Edition - cms Joomla, forum SMF, sklep, galeria, centrum download, księga etc etc.. (wszystko zintegrowane)
necroscope
20.08.2006, 12:22:47
dzieki za odpowiedz.
Widziałem tą wersję Joomli!.
Tylko, że mi chodzi dokładnie o integracje skryptu Vbulletin.
Joomlę! PE też będę używał właśnie z SMF ale do innego projektu. Takiego dla zabawy.
Vbulletin jest obok IPB najlepszym skryptem forum, a to właśnie forum ma być siłą napędową budowanego przezemnie serwisu.
Pozdr
nazihipi
20.08.2006, 12:54:35
Cytat(necroscope @ 20.08.2006, 13:22 )

Tylko, że mi chodzi dokładnie o integracje skryptu Vbulletin.
Kwestia zapoznania się jak Vbulletin zarządza sesjami i użytkownikami, a napisanie bridge'a pomiędzy cms a forum nie sprawi Ci większych trudności...
necroscope
20.08.2006, 13:03:59
Ja sam nie będę sie zajmował pisaniem pomostu, zamierzam to zlecic komus, kto sie na tym dobrze zna.
Z tego co mówisz wynika, że mogę wybrać dowolny CMS i każdy można będzie zintegrować?
Tia. Można wszystko za odpowiednią cenę ;P
nazihipi
20.08.2006, 15:22:11
Cytat(necroscope @ 20.08.2006, 14:03 )

Z tego co mówisz wynika, że mogę wybrać dowolny CMS i każdy można będzie zintegrować?
Każdy (nawet jPortal jeśli jesteś hardcorowcem i nazwiesz go CMS'em

)
Cytat
Tia. Można wszystko za odpowiednią cenę ;P
Always TRUE!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.