Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co to jest!!!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
kubatron
prefix dla tabel questionmark.gif co to takiego jest dzieki odrazu jeżeli ktos mi odpowie
DeyV
czasmami jest tak, że chcesz uruchmić kilka róznych systemów na jednej bazie danych. Każdy z nich możę wymagać jakichś tabel, a każda z nich musi mieć jakąś nazwę.
By tabele te się nie nadpisywały, uzywa się prefiksów, czyli specjalnego dodatku na początku nazwy.
Np forum bb dodaje do każdej nazwy tabli prefix forumbb_ , wiec tabela users nazywa sie ostatecznie forumbb_users
kubatron
biggrin.gif dzięki odrazu i jeszcze jedno bo chciałem uruchomić system portalowy z strony xklonos.4me.pl skrypt php i przy instalacji mam taki typ instalacji:
adres strony
alias lub adres

nazwa strony
pełna nazwa

e-mail webmastera

domyślna skóra DefaultLikeNuke

Ustawienia bazy danych

prefix dla tabel:
host:
user:
hasło usera:
nazwa bazy:
I tabeli nadałem nazwe kuba i te pola wypełniłem lecz zostało mi prefix dzieki jeszcze raz za odpowiedz tongue.gif
majkel
Mozesz nie podawać prefiksu, jeśli w twojej bazie danych nie ma innych (jak portalowe) tabel. Jeżeli jednak masz jedną bazę danych i używasz jej nie tylko do systemu portalowego, to dobrze jest zastosować prefiksy, a to z tego względu, że będziesz miał pewien porządek w bazie danych.
kubatron
dzieki a prefix jak wpisuje np.alt to podaje ze niemoze byc taki.jeśli by to problemu niesprawiło to podaje link z tym portalowym skryptem http://xklonos.4me.pl/php.php?t=skrypty i systemy portalowe tam bedzie skrypt jPortal 2.1.0 odrazu dzieki bardzo sad.gif sorry że robie tyle kłopotów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.