kubatron
25.08.2003, 21:07:35
prefix dla tabel

co to takiego jest dzieki odrazu jeżeli ktos mi odpowie
DeyV
25.08.2003, 21:18:25
czasmami jest tak, że chcesz uruchmić kilka róznych systemów na jednej bazie danych. Każdy z nich możę wymagać jakichś tabel, a każda z nich musi mieć jakąś nazwę.
By tabele te się nie nadpisywały, uzywa się prefiksów, czyli specjalnego dodatku na początku nazwy.
Np forum bb dodaje do każdej nazwy tabli prefix forumbb_ , wiec tabela users nazywa sie ostatecznie forumbb_users
kubatron
25.08.2003, 21:40:03

dzięki odrazu i jeszcze jedno bo chciałem uruchomić system portalowy z strony xklonos.4me.pl skrypt php i przy instalacji mam taki typ instalacji:
adres strony
alias lub adres
nazwa strony
pełna nazwa
e-mail webmastera
domyślna skóra DefaultLikeNuke
Ustawienia bazy danych
prefix dla tabel:
host:
user:
hasło usera:
nazwa bazy:
I tabeli nadałem nazwe kuba i te pola wypełniłem lecz zostało mi prefix dzieki jeszcze raz za odpowiedz
majkel
26.08.2003, 10:34:32
Mozesz nie podawać prefiksu, jeśli w twojej bazie danych nie ma innych (jak portalowe) tabel. Jeżeli jednak masz jedną bazę danych i używasz jej nie tylko do systemu portalowego, to dobrze jest zastosować prefiksy, a to z tego względu, że będziesz miał pewien porządek w bazie danych.
kubatron
26.08.2003, 12:27:32
dzieki a prefix jak wpisuje np.alt to podaje ze niemoze byc taki.jeśli by to problemu niesprawiło to podaje link z tym portalowym skryptem
http://xklonos.4me.pl/php.php?t=skrypty i systemy portalowe tam bedzie skrypt jPortal 2.1.0 odrazu dzieki bardzo

sorry że robie tyle kłopotów