Mam problem z instalacją pakietów pear. Np. Próbowałem zainstalować phpDocumentor
sudo pear install phpDocumentor
Wszystko idzie ładnie pobiera się itd. Przy instalacji wyskakuje jednak komunikat:
Cytat
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 8192 bytes) in /usr/share/php/PEAR/Installer.php on line 514
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in /usr/share/php/System.php on line 131
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in /usr/share/php/System.php on line 131
Jak widzę jest to problem braku pamięci. Tylko nie wiem co ustawić, aby tej pamięci przydzielić więcej...
Uzywam Ubuntu 6.0.6 - php + apache 2 - wszystko z paczki - instalator pear też mam z paczki.
Będę wdzięczny za pomoc.
//edit
Znalazłem rozwiązanie problemu. Problem oczywiście polegał na braku pamięci - niestety pear nie respektuje ustawień php.ini - zwiększenie pamięci nic więc tutaj nie daje... Nie wiem jak to jest możliwe, ale tak jest. (restartowałem serwer po zmianie, żeby nie było

Rozwiązanie jakie udało mi się pomyślnie przeprowadzić to zmiana pliku pearcmd.php - na początku trzeba dodać
- zwiększy to dostępną pamięć dla skryptu i wszystko gra.
<?php ?>