Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [adodb][pdo][dao] O co chodzi?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
bim2
Od wczoraj gdy poznałem MVC i przejrzałem dokumentacje chameleona postanowiłęm napisac jakiś porządny CMS dla mojej strony. I mam następny problem. Chciałbym zrobić coś takiego, że daje funkcje np. $db->pobierz_z_bazy('tabela', 'parametry'); I że jak zmienie mu konfiguracje z mysql; na pq to nadal będzie działac. Czy to jest wykonalne w dość prosty sposób? Czy adoDb działa podobnie? Prosze o jakieś wytłumaczenie ;D
none
Korzytam z AdoDB od dawna i polecam chodź pdo jest nowsze ale chyab nie obsługuje tylu baz danych.
W adodb do pobierania danych masz kilka metod np GetAssoc, GetRow, GetRows, getone, w zależnosci co chcesz wyciagnać - wszytkie te metody można keszować.

Do insertów i updatów np metoda
AutoExecute
przykładowa składnia
AutoExecute("tabela_w_bazie", $arr, "INSERT")
AutoExecute("tabela_w_bazie", $arr, "UPDATE", "id=".$id)
Gdzie $arr to tablica assoc. zawierajaca klucze = nazyw kolumn wartosci = wartosc:D
SongoQ
PDO jest szybsze ma kilka plusow na ktore warto zwrocic uwage ale posiada jeden wielki musis nie niweluje minusow jakie sa miedzy bazami danych. Adodb w pewnym stopniu te roznice zaciera, jak np limit ale zawsze samemu mozna o cos takiego rozszerzyc. Najlepiej wyprobuj kilka roznych zastosowan polecam zapoznanie sie z PDO, Creole, Adodb mozne nawet Propel smile.gif
c2h5oh
Czy mozecie rozwinac temat? jestem wlasnie na etapie wyboru, a w zasadzie ponownie jestem na tym etapie - bylem zdecydowany na PDO, ale widze, ze srednio sie lubi z mysql5.. :/
bim2
Oo juz myślałem że nikt nie odpowie tongue.gif Chodzi o to czy moge walnac funkcje dostepna w mysql a w psq jest pod inna nazwa i on se to zmieni (PDO Lub ADoDb)
none
Nie nie możesz se walnąć:D. Nie zadziała.
To nie funkcjonuje w ten sposób.

To mniej wiecej jak z samochodem masz prawo jazdy umiesz każdym ruszyć ale nie w każdym przycisk otwierający okna jest w tym samym miejscu:D.

Każda baza jest inna i ma swoją specyfikę którą trzeba poznać aby swobodnie z niej korzytać.
Żaden interfejs bazodanowy sprawy nie załatwi jednynie może ułatwić korzytanie i ograniczyć czas na pisanie własnych rozwiązań.
Pozdrawiam
acztery
a ja polecam DB_DataObject
bim2
Sorka że długo nie odpisywałem ale poprostu o temacie zapomniałem i wogóle przestałem pisać w php. Ale znowu ryszyłem i problem pozostał. Czy lepiej wybrać PDO? jak mi wiadomo (możliwe że źle wiem) to w PDO wystarcze że zmienie jaką baze używac i bedzie działać nadal?? Oświećcie mnie.
none
Ja proponuje korzytać z ADODB które korzyta z PDO.
Nie znam żadnej tak wypasionej bibloteki jak adodb(oczywiście do baz danych).
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.