Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warning: mail()
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Nigger
Witam
Kiedy chciałem skorzystać z funkcji mail() w moim skrypcie to php wywaliło błąd :

Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\wamp\www\................php on line 98

Czy ktoś mógłby mnie poinstruować jak to skonfigurować poprawnie w pliku php.ini ? Bo szczerze mówiąc to niewiem za bardzo za co się zabrać. Będę wdzięczny za odpowiedzi smile.gif

Czy naprawde nikt niewie jak zrobić zeby spod serwera WAMP dało się wysyłac poprawnie maile przez php questionmark.gif
cim
blad polega na tym, ze domyslnie php skonfigurowane jest tak, ze na Twoim komputerze (localhost) powinien byc rowniez serwer pocztowy... u Ciebie go nie ma i w tym problem wiec albo zmien ustawienia w php.ini ew. ini_set() wskazujac php jakis serwer pocztowy, albo zainstaluj go na wlasnym komputerze (niekoniecznie bedzie on funkcjonalny, ale php bedze moglo sie z nim polaczyc i 'wyslac' maila wiec niepowinno juz byc bledow)

taka moja opinia
KobraPL
Jesli to Twoj skrypt, to proponuje wysylac funkcja, dzieki ktorej nie beda takich maili lapaly antyspamy. Wysyla ona "realnego" maila, poprzez konto, ktore zdefiniujesz.

Kod
<?php

include("Mail.php");

function wyslij($odbiorca,$temat,$tresc){

$headers["From"]    = "user@domena.pl";
$headers["To"]      = $do;
$headers["Subject"] = $temat;

$params["host"] = "mail.domena.pl";
$params["port"] = "25";
$params["auth"] = true;
$params["username"] = "user";
$params["password"] = "****";

$mail_object =& Mail::factory("smtp", $params);

$mail_object->send($odbiorca, $headers, $tresc);
}
?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.