Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [solved][favicon] Czy da się zmieniać dynamicznie?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
xamil
Czy da się zmieniać dynamicznie favicon?

Nigdy w sumie o czymś takim nie słyszałem i przypuszczam, że odpowiedź będzie brzmieć, że nie ale zapytać zawsze można;) Kto wie może jest jakiś sposób.

Pozdrawiam, Kamil
kossa
Możesz mieć kilka ikon na serwerze a link do nich który znajduje się w znacznikach meta generować w php losując wcześniej np. nr ikonki - żaden problem

Łukasz
s_w_ir
Dokładnie. Generujesz sobie dynamicznie <link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" />

Tyle że, raczej ikonka w ulubionych się nie będzie zmieniać, bo ona nie jest pobierana dynamicznie, tylko zachowana "raz na zawsze".
Za to w pasku adresu będą się zmieniać.
xamil
Chodziło mi o coś raczej bardziej ala javascript. Albo np. może dałoby się załadować spreparowaną pustą strone do iframe'a z wygenerowanym linkiem do ikonki. W sumie muszę sprawdzić czy to zadziała.... albo jakoś ajax'em:D

Nie wiem, ciekawi mnie to. Popróbuje sam ale moze już ktoś się bawił tak? Chodzi o to aby dało się ją zmienić bez przeładowyania całej strony.

Cytat(s_w_ir @ 15.09.2006, 12:47:56 ) *
Tyle że, raczej ikonka w ulubionych się nie będzie zmieniać, bo ona nie jest pobierana dynamicznie, tylko zachowana "raz na zawsze".
To akurat jest dla mnie mało istotne
SHiP
Hmm wydaje się to skomplikowane ale myśle że nie bedzie problemu zrobić tego w Javascript winksmiley.jpg

Poszukałbym czegoś na temat:
getElementsByTagName("link")
document.createElement("link")
typie mime "image/x-icon"

ps: dzięki za temat do bloga winksmiley.jpg
xamil
Tak tylko, że to w head jest... nie wiem czy to będzie takie łatwe... no nic dość spekulacji... poklikam trochę w tej sprawie dzis po pracy albo jutro jak znajdę czas.

Dzięki i czekam na ewentualne info z boju w tej sprawie:D
misterdexter
Kod
var link;
var icons = new Array('fav0','fav1','fav2','fav3');

function animate(nr){
  if(!nr) nr = 0;
  var headTag = document.getElementsByTagName('head')[0];
  if(link) headTag.removeChild(link);
  link = document.createElement('link');
  link.rel = 'shortcut icon';
  link.type = 'image/x-icon';
  link.href = icons[nr]+'.ico';
  headTag.appendChild(link);

if(nr < icons.length-1){
    nnr = nr +1;
  } else{
    nnr = 0;
  }

setTimeout("animate("+nnr+")","100");
}

animate();

example
gekon
A czy nie prościej zrobić animowaną ikonę?
mike
Cytat(gekon @ 16.09.2006, 10:47:15 ) *

Wstaw sbie animowanego .gifa
xamil
Cytat(misterdexter @ 15.09.2006, 17:02:08 ) *
Dziękuje pięknie:] Bajer! Oczywiście w IE nie działa ale w ie ogolnie favicony dziwnie działają nie wspominając już, że nie ma w nim zakładek:> W sumie to sprawdze jutro czy moze pod 7.0 RC1 to zadziała;)

Cytat(mike_mech @ 16.09.2006, 10:50:26 ) *
Cytat(gekon @ 16.09.2006, 10:47:15 ) *
Wstaw sbie animowanego .gifa
Wyraźnie napisałem, że chodzi o możliwość dynamicznej zmiany favicon'a.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Do pełnego szczęścia brakuje mi jeszcze aby ie to obsługiwało. O ile nie mam sie co łudzić, że ie 6.0 będzie o tyle mam drobną nadzieje, że może 7.0 tak;)

Pozdrawiam, Kamil.

------------
No niestety. IE 7.0 rozumie tylko pierwsze ustawienie favicon'a. Każda następna zmiana w pętli nic nie daje:( No ale w sumie można się było tego spodziewać i jakoś nie ubolewam nad tym. Na szczęście projekt będą używać normalne osoby korzystające z normalnych przeglądarek:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.