kicaj
23.09.2006, 18:21:28
Podczas przekladania dysku z pierwszego do drugiego pc (jako jedyny dysk) i uruchomieniu durgiego pc, dostaje komunikat: "A disk read occurred". Nie moge uruchomic. Zrobilem tez tak ze ustawiam "ten" dysk jako drugi, ale w Moj Komputer go nie widzi, ale w Menedzerze go widac i w specjalistycznych programach tez.
Powiem tez ze jak wkladam "ten" dysk spowrotem do pierwszego pc to tez dostaje ten komunikat.
Mysle ze jasno opisalem problem. Jak wrocic do pierwotnych ustawien?
ikioloak
23.09.2006, 22:56:50
W ktorym momencie dostajesz ten blad? Mialem sytuacje ze zniknely partycje z mojego dysku, tzn nie moglem bootowac z niego, a gdy byl podlaczony jako slave, mimo ze system operacyjny dysk fizyczny widzial, nie widzial zadnych partycji. Okazalo sie ze uszkodzona zostala tablica partycji - nie wiem jak to sie stalo. Pomogl program
Gpart i Ubuntu LiveCD
kicaj
25.09.2006, 19:35:50
Komunikat dostawalem na starcie, od kilku dni juz go nie widzialem. Ale obecnie dysk podlaczylem w innym pc i nie widac go w: Moj Komputer i roznych eksporatorach, a widac w: Biosie, Menadzer Urzadzen, EasyRecovry i podobne tego typu programach.
Niestety nie wiem jak posluzyc sie w/w programami, a Live CD Ubuntu i tak nie posiadam...
ikioloak
25.09.2006, 22:56:45
To moze Partition Magic moze odzyskac tablice partycji? Szukaj alternatywy dla windowsa. Jednak Gpart to zadna filozofia. Na stronie do ktorej wyzej dawalem linka jest krotka i trescia instrukcja obslugi. Powodzenia
kicaj
26.09.2006, 11:57:21
Podczas instalacji Linux Mandrake 9.1 dostaje komunikat: "nie znaleziono urzadzen, na ktorym mozna utworzyc nowe systemy plikow"...
Co to tego gpart to sciagnalem te pliki i co teraz? Mam je zwyczajnie nagrac na cd? Sorrki ale z Linuxem nie mialem prawie w ogole stycznosci:/
Edit:
Okey, zrobilem tak: sciagnalem "gparted-livecd-0.3.1-1.iso", nagralem na cd, uruchamiam na moj pc i znajduje mi moj dysk, podpisany jako "unallocatted", podaje prawidlowa pojemnosc dysku. Kiedy klikam "New" (zeby stworzyl) to wybieram rodzaj jako MS-DOS (zreszta na innych to samo) i dostaje komunikat "Error while settin nw disklabel", i co teraz?
ikioloak
26.09.2006, 12:53:43
U mnie cala operacja sprowadzala sie do tego:
Kod
gpart /dev/<your disk>
i wyrzucil mi poprawna liste partycji. Nastepnie
Kod
gpart -W /dev/<your disk> /dev/<your disk>
i bylo po krzyku. Przynajmniej z tego co pamietam.
kicaj
27.09.2006, 09:02:42
Po obu komendach wyskakuje mi: "Unable to open /dev/hdb - unrecognised disk label"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.