Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: awaria dysku?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kicaj
Podczas przekladania dysku z pierwszego do drugiego pc (jako jedyny dysk) i uruchomieniu durgiego pc, dostaje komunikat: "A disk read occurred". Nie moge uruchomic. Zrobilem tez tak ze ustawiam "ten" dysk jako drugi, ale w Moj Komputer go nie widzi, ale w Menedzerze go widac i w specjalistycznych programach tez.
Powiem tez ze jak wkladam "ten" dysk spowrotem do pierwszego pc to tez dostaje ten komunikat.
Mysle ze jasno opisalem problem. Jak wrocic do pierwotnych ustawien?
ikioloak
W ktorym momencie dostajesz ten blad? Mialem sytuacje ze zniknely partycje z mojego dysku, tzn nie moglem bootowac z niego, a gdy byl podlaczony jako slave, mimo ze system operacyjny dysk fizyczny widzial, nie widzial zadnych partycji. Okazalo sie ze uszkodzona zostala tablica partycji - nie wiem jak to sie stalo. Pomogl program Gpart i Ubuntu LiveCD
kicaj
Komunikat dostawalem na starcie, od kilku dni juz go nie widzialem. Ale obecnie dysk podlaczylem w innym pc i nie widac go w: Moj Komputer i roznych eksporatorach, a widac w: Biosie, Menadzer Urzadzen, EasyRecovry i podobne tego typu programach.

Niestety nie wiem jak posluzyc sie w/w programami, a Live CD Ubuntu i tak nie posiadam...
ikioloak
To moze Partition Magic moze odzyskac tablice partycji? Szukaj alternatywy dla windowsa. Jednak Gpart to zadna filozofia. Na stronie do ktorej wyzej dawalem linka jest krotka i trescia instrukcja obslugi. Powodzenia
kicaj
Podczas instalacji Linux Mandrake 9.1 dostaje komunikat: "nie znaleziono urzadzen, na ktorym mozna utworzyc nowe systemy plikow"...

Co to tego gpart to sciagnalem te pliki i co teraz? Mam je zwyczajnie nagrac na cd? Sorrki ale z Linuxem nie mialem prawie w ogole stycznosci:/

Edit:
Okey, zrobilem tak: sciagnalem "gparted-livecd-0.3.1-1.iso", nagralem na cd, uruchamiam na moj pc i znajduje mi moj dysk, podpisany jako "unallocatted", podaje prawidlowa pojemnosc dysku. Kiedy klikam "New" (zeby stworzyl) to wybieram rodzaj jako MS-DOS (zreszta na innych to samo) i dostaje komunikat "Error while settin nw disklabel", i co teraz?
ikioloak
U mnie cala operacja sprowadzala sie do tego:
Kod
gpart /dev/<your disk>

i wyrzucil mi poprawna liste partycji. Nastepnie
Kod
gpart -W /dev/<your disk> /dev/<your disk>

i bylo po krzyku. Przynajmniej z tego co pamietam.
kicaj
Po obu komendach wyskakuje mi: "Unable to open /dev/hdb - unrecognised disk label"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.