Cytat(raikou @ 1.10.2006, 09:49:41 )

Mimo wszystko raczej zdecyduję się na utoworzenie konretnych obiektów formularzy oraz zawarcie w nich metod sprawdzających poprawność danych. Jeden formularz dla dodawania i edycji newsa, posta etc.
Tworzenie kolejnych akcji w kontrolerze wydaje mi się problematyczne w momencie gdy jest sporo formularzy i każda zmiana w obiekcie widoku (formularz) pociąga za sobą zmiany w kontrolerze (walidacja).
Sprawdzanie samym JSem jest może fajne i wygodne ale co jeżeli ktoś prześle dane $_POST używając swojego formularza a nie mojego? Pomijając fakt że PDO wyeliminuje SQL Injection, będę miał bałagan w danych

Tak, stworzenie systemu obsługi formularzy z walidacją jest najlepszym pomysłem, ale gdzieś trzeba utworzyc instancje tych klas. Najwygodniejszym momentem jak dla mnie jest odpowiednia akcja. Tak czy inaczej trzeba gdzieś potworzyć te obiekty, a akcja będzie jedynym miejscem, w którym to nastąpi, a co za tym idzie, jedynym kawałkiem kodu, który trzeba będzie poprawić przy zmianie widoku. To nie są chyba duże zależności

Jeżeli masz jakieś schematy tworzenia formularzy (xml czy coś w tym stylu), to obiekty pewnie stworzysz dynamicznie w filtrach.