Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: freewarowy program do UML
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
php programmer
Witam, jak wtemacie,
Czy ktoś miał do czynienia z jakimś
darmowym, intuicyjnym w obsłudze
programie wspomagającym tworzenie
diagramów UML
nospor
Przenosze
Astarot
DIA - dostępny zarówno na platwormę windows jak i na linux(wymaga instalacji biblioteki GTK)
batman
Jeszcze dorzucę UML2PHP. Fajna wtyczka, która stworzy klasy w php na podstawie UML.

Zapomniałe o linku winksmiley.jpg
http://uml2php5.zpmag.com/en/index.php
mariuszn3
DIA z tego co mi wiadomo to program do rysowania kwadracików, kółek i kresek w żaden sposób nie zintegrowany z UML'em
Ja używam Poseidon for UML i jak na razie jest to najlepszy darmowy program do modelowania jaki znam.
sf
E już był topic, w którym wymieniono tego typu programy.

ArgoUML winksmiley.jpg
Astarot
Cytat
DIA z tego co mi wiadomo to program do rysowania kwadracików, kółek i kresek w żaden sposób nie zintegrowany z UML'em

Z tego co mi wiadomo Dia świetnie nadaje się do tworzenia diagramów UML,
Wystarczy przełączyć zakładkę Misc na UML
php programmer
tylko czemu te wasze programy są jako źródła,
mi chodziło o zwykły program, a nie klasę,
czyli instaluję sobie, i mam w menu start takiprogram
UDAT
Umbrello
nospor
Cytat
tylko czemu te wasze programy są jako źródła,
blinksmiley.gif
jesli masz na mysli, ze otrzymujesz pliki *.jar, to weź ty chlopie przeczytaj plik README dolączony do zestawow, a potem zadawaj pytania.
Jest to normalna aplikacja, ino specyficznie sie uruchamia smile.gif

pomine juz fakt, ze od jednego usera dostales link, gdzie jest instalka w pliku exe...
mariuszn3
@Asarot w DIA możesz narysować coś co potem na kartce papieru mozna nazwać diagramem UML.. DIA jest po prostu wygodniejszy w tym względzie niż Photoshop albo Corel.
DIA jednak nie oferuje nic poza tym.. nie ma tam żadnych określonych typów zmiennych, powiązanych ze sobą pakietów, klas, które rozumie program, nie ma podziałów na typy diagramów, DIA nie ma wimplementowanej specyfikacji UML.

To jest duża różnica wobec możliwości jakie dają takie programy jak Argo UML czy Poseidon.. to są zupełnie inne narzędzia, odpal je sobie to sam zobaczysz, że to spore uproszczenie nazywać program DIA programem do modelowania w UML.
php programmer
Cytat
to weź ty chlopie przeczytaj plik README

no to sobie czytam a tu ...
Cytat
First, you need the runtime environment for Java (J2SE) installed, get it
from http://www.java.com for your platform.

no sory, mam to uruchamiać poprzez:
java nazwa_programu.class

dzięki (ironiczne)
kszychu
@php programmer: wyprowadź mnie, proszę, z błędu i powiedz, że tylko udajesz idiotę...
php programmer
niestety nie udaję,
biorę inny z podanych programów,
otwieram how to install
i czytam
Cytat
Go to the subdirectory ECLIPSE/plugins and create a new, empty subdirectory in "plugins"

Tylko że katalog ECLIPSE nie istnieje,
nospor
Cytat
no sory, mam to uruchamiać poprzez:
java nazwa_programu.class

Ja to przykladowo uruchomilem tak:
Kod
java -jar argouml.jar
i mam normalna aplikacje. zrob se z tego plik BAT i po sprawie.

Ale jak mowilem, byly tez i pliki exe do tego w linku podanym przez jednego usera, wystarczy tylko przeczytac

co do eclipsa, to musisz najpierw sciagnac ECLIPSE. Jest to program (edytor), do ktorego mozna walic mnooooostwo wtyczek smile.gif
php programmer
Cytat
o do eclipsa, to musisz najpierw sciagnac ECLIPSE. Jest to program (edytor), do ktorego mozna walic mnooooostwo wtyczek

o nieee, broń Boże mnie przed takimi programami,
tylko sobie śmietnik narobie, podwójna praca,
a jeśli ztym EXE chodziło ci o umbrello,
to mi się coś WinRar zawiesza przy tym
kszychu
Cytat(php programmer @ 26.09.2006, 16:41:30 ) *
niestety nie udaję,

Domyśliłem się, bo gdybyś zainstalował javę to byś wiedział, że automatycznie skojarzone zostałyby rozszerzenia.
batman
Skoro szukasz czegoś co można zainstalować przy pomocy wizarda to polecam Sybase PowerDesigner. Nie wiem, która obecnie jest wersja. Na tej, na której miałem okazję pracować (jako student jeszcze) można było cuda robić. Jedyna wada tego programu to cena.
nospor
Cytat
o nieee, broń Boże mnie przed takimi programami,
tylko sobie śmietnik narobie, podwójna praca,
Musze sie z tobą nie zgodzic. Eclipsa uzywam do wielu zastosowan: java, php, svn i inne, ma wiele fajnych wtyczek i wszystko darmowa (wszystko co uzywam bo są i niedarmowe wtyczki).
Oczywiscie nie wale wszystkich wtyczek do jednego eclipsa, bo by sie mulilo ciutke. Na kazdą okazje mam inaczej skonfigurowanego eclipsa.

Cytat
a jeśli ztym EXE chodziło ci o umbrello,
to mi się coś WinRar zawiesza przy tym

NIe, mialem na mysli tego linka co podal na samym początku Batman.
athabus
phpprogrammer - jest taki program jak starUml -> http://staruml.sourceforge.net/en/. Bardzo prościutki w obsludze i ma instalkę pod windowsa jakiej potrzebujesz - czyli kliknąć i zapomnieć smile.gif . Z tego co pamiętam to nie ma jednak możliwości generowania gotowego kodu w php.

Tak od siebie dodam, że grymaśny jesteś - typowe pokolenie Windows smile.gif
php programmer
Cytat
Tak od siebie dodam, że grymaśny jesteś - typowe pokolenie Windows smile.gif

W końcu komputery są dla ludzi, a nie ludzie dla komputerów.
Ideą ich powstania było to żeby ułatwić ludziom życie, a nie je utrudniać.
mike
A wątek założyła osoba, która mówi o sobie programista z wieloletnim doświadczeniem.

A czym Ty masz to doświadczenie?
W programowaniu pralek i wirówek?

P.S.
Nie mogłem się powstrzymać.
Nie moge poprostu na to patrzeć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.