Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WAMP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Lee
Zainstalowałem WAMPA 1.6.5 i wszedłem w mój system newsów dodałem jakiś i...w bazie danych (i przy wyświetlaniu) nie pokazuje polskich znaczków tylko krzaczki :/ Gdzie to można naprawić ?
MatheW
Wielokrotnie poruszane. Brak polskich znaków w bazie MySQL dla wersji > 4 jest spowodowany złym kodowaniem narzuconym albo na połączenie, albo na baze, albo na tabele, albo na pole. Rowniez moze byc wszystko naraz. Najlepiej poustawiaj w bazie wszedzie latin2_general_ci a po polaczeniu wykonuj SET NAMES latin2
hwao
Możesz poczytać troche tutaj
http://hwao.be/blog/2006/07/16/kodowanie-p...kow-w-mysql-41/
Lee
Problem w tym, że ja mam ustawioną metodę porównywania wpisów na latin2_general_ci :|

Update Cała tabela nie byla w latin2_... tylko latin1_... mimo to na stronie dalej pokazuje krzaczki, z ciagu
ęóąśłżźćńĘÓĄŚŁŻŹĆŃ tylko ó i Ó pokazuje poprawnie a reszta to ?. Kodowanie strony to ISO-8859-2 sleep.gif
MatheW
W bazie pewnie masz juz błędne znaki.

Przy przenoszeniu bazy ze starszej wersji SQL-a do nowszej warto najpierw zrobić strukturę, pozmieniać charsety i dopiero potem insertować dane. bo inaczej to Ci wszedzie źle zakoduje znaki.

edit// Aż sie natchnalem i w FAQ innego forum o tym napisalem - masz http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showt...amp;st=40&# :]
Lee
Ale ja poprawiłem znaki na poprawne (bo to jedna tabela była z wpisem testowym - same polskie znaki). W MySQL mam już poprawnie, ale na stronie nie pokazuje polskich fontów (Wina edytora ? EdHTML v5.0)...

help :help:

Edit: Ok juz śmiaga, zrobiłem jak pisał MatheW z tym SET NAMES latin2 i działa smile.gif
hwao
Widzisz jakbys czytal dokladnie linka ktorego podalem, to po problemie mialbys juz tydzien temu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.