swi_r
12.10.2006, 09:22:44
Witam Wszystkich !

Chciałbym stworzyć pewien skrypt ale nie wiem za bardzo jak. Chodzi o moją strone: www.lechrypin.ikmedia.pl Chcę aby po zalogowaniu można było podmieniać zdjęcia następny i ostatni mecz. Teraz robię to normalnie przez TC, ale chciałbym aby także inni redaktorzy mogli to zmieniać, jak się za to zabrać ? Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam
marast78
12.10.2006, 10:52:46
no chyba najlepiej napisać sobie panel do tego..a jak się do tego zabrać no trzeba najpierw znać php, JavaScript i HTML z CSS..jeśłi już to znasz to nie wiem po co to pytanie? musisz przede wszystkim okreśłić funkcjonalność tego panelu, najlepiej za pomocą diagramów przypadków użycia bądź na kartce wypisz sobie w punktach co użytkownik będzie mogł w panelu zrobić,,poza tym podziel użytkowników na:
1) Admin główny
2) podadministratorzy -> może być tylko jeden przy tak małym panelu
3) redaktorzy
Następnie okreśł co dana osoba może robić w panelu.
Zaprojektuj bazę danych...czyli model EER możesz użyć lub poprostu znowu kartka i rozrysuj sobie na swój sposób relacje itd..
No teraz już możesz stworzyć interfejs do panelu..
No i wkońcu możesz zacząć pisać funkcje/klasy, które będą ci potrzebne by oprogramować swój panel..przede wszystkim zwróc uwagę na bezpieczeństwo
Podsumowując: to są jedynie podstawowe kroki nie wspominam o mołżiwości wykorzystania wzorców projektowych, AJAXA itd.. Opisanie wszystkiego dokładnie wymagaloby napisania ksiązki a ich jest mnóstwo..
swi_r
12.10.2006, 14:08:53
znam html, css i "troche" php. Chodzi mi o prosty skrypt czyli: okienko logowania, jak sie zaloguje widze upload czyli przycisk przegladaj wybieram plik, klikam dodaj plik i jest on już na serwerze.
marast78
12.10.2006, 16:14:12
troche php..? to proponuję stronę php.net i poczytac sobie o sesji i zmiennych globalnych oraz o tagu form i jego wartościach..pełno tego na forum i na stronach www, obecnie piszę obiektowo i używam Ajaxa to tego co chcesz zrobić więc tylko bym ci zagmatwal swoim kodem.
Koperfild
12.10.2006, 19:03:03
Niedługo skończe mój (pseudo) silnik do stron

nie będzie to nic profesjonalnego, bo im bardziej zagłębiam się w to forum ty m bardziej widze jak głupi jeszcze jestem, ale będzie można na nim spokojnie oprzeć takie cuś. Zagadaj do mnie na gg:2875307 jak jesteś zainteresowany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.