Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty skrypt php - jak się za to zabrać ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
swi_r
Witam Wszystkich ! snitch.gif Chciałbym stworzyć pewien skrypt ale nie wiem za bardzo jak. Chodzi o moją strone: www.lechrypin.ikmedia.pl Chcę aby po zalogowaniu można było podmieniać zdjęcia następny i ostatni mecz. Teraz robię to normalnie przez TC, ale chciałbym aby także inni redaktorzy mogli to zmieniać, jak się za to zabrać ? Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam
marast78
no chyba najlepiej napisać sobie panel do tego..a jak się do tego zabrać no trzeba najpierw znać php, JavaScript i HTML z CSS..jeśłi już to znasz to nie wiem po co to pytanie? musisz przede wszystkim okreśłić funkcjonalność tego panelu, najlepiej za pomocą diagramów przypadków użycia bądź na kartce wypisz sobie w punktach co użytkownik będzie mogł w panelu zrobić,,poza tym podziel użytkowników na:
1) Admin główny
2) podadministratorzy -> może być tylko jeden przy tak małym panelu
3) redaktorzy
Następnie okreśł co dana osoba może robić w panelu.

Zaprojektuj bazę danych...czyli model EER możesz użyć lub poprostu znowu kartka i rozrysuj sobie na swój sposób relacje itd..

No teraz już możesz stworzyć interfejs do panelu..

No i wkońcu możesz zacząć pisać funkcje/klasy, które będą ci potrzebne by oprogramować swój panel..przede wszystkim zwróc uwagę na bezpieczeństwo

Podsumowując: to są jedynie podstawowe kroki nie wspominam o mołżiwości wykorzystania wzorców projektowych, AJAXA itd.. Opisanie wszystkiego dokładnie wymagaloby napisania ksiązki a ich jest mnóstwo..
swi_r
znam html, css i "troche" php. Chodzi mi o prosty skrypt czyli: okienko logowania, jak sie zaloguje widze upload czyli przycisk przegladaj wybieram plik, klikam dodaj plik i jest on już na serwerze.
marast78
troche php..? to proponuję stronę php.net i poczytac sobie o sesji i zmiennych globalnych oraz o tagu form i jego wartościach..pełno tego na forum i na stronach www, obecnie piszę obiektowo i używam Ajaxa to tego co chcesz zrobić więc tylko bym ci zagmatwal swoim kodem.
Koperfild
Niedługo skończe mój (pseudo) silnik do stron biggrin.gif nie będzie to nic profesjonalnego, bo im bardziej zagłębiam się w to forum ty m bardziej widze jak głupi jeszcze jestem, ale będzie można na nim spokojnie oprzeć takie cuś. Zagadaj do mnie na gg:2875307 jak jesteś zainteresowany smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.