Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konwersja TIFF na JPEG
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kos-TEK
Czy istnieje w php jakaś możliwość konwersji zdjęcia w formacie TIFF na format JPEG?

Do robienia miniaturek z JPEG-ów używam następującego kodu :
[php:1:ff30c50554]<?php
$image_1 = ImageCreateFromJPEG($plik_source);
$image_2 = ImageCreateTrueColor($new_width, $new_height);
ImageCopyResampled($image_2, $image_1, 0, 0, 0, 0, $new_width, $new_height, $size[0], $size[1]);
ImageJpeg($image_2, $plik_target, 90);
?>[/php:1:ff30c50554]

A potrzebuje robić też miniaturki w formacie JPEG ze zdjęć w formacie TIFF.

Z góry dziękuję za pomoc.
spenalzo
Hmmm, spróbuj utworzyć obrazek przy pomocy funkcji [manual:bc3ce42f3f]imagecreatefromgd[/manual:bc3ce42f3f] - nie wiem czy o to chodzi, czy nie, bo funkcja nie jest opisana. W sumie to w manualu nie ma nic na temat otwierania plikow TIFF, jest jedynie przykład odczytania danych exif (zapisywanych np. przez cyfraka) z pliku TIFF.
Kos-TEK
No dobrze. Widzę, że problem plików TIFF w php nie został uwzględniony. Ale wymyśliłem troszkę inny sposób na obejście tego problemu.

Można by było zainstalować na serwerze jakiś program, wywoływany z linii poleceń (zeby mozna go bylo wywolac z php), ktory by konwertowal pliki TIFF na JPEG-i wg okreslonych w linii polecen parametrow.

I teraz mam do Was prośbę, abyście (jeśli znacie) podali jakieś linki do takich programów. Dobrze by było gdyby ten program mial wersje pod winde i pod linuxa, ale zadowole sie czymkolwiek.

Z gory THX.
adwol
Cytat
I teraz mam do Was prośbę, abyście (jeśli znacie) podali jakieś linki do takich programów. Dobrze by było gdyby ten program mial wersje pod winde i pod linuxa, ale zadowole sie czymkolwiek.

convert z pakietu ImageMagick. Napewno jest pod uniksa, pod windowsa podobno też. Bardzo fajny, wsadowy, dużo obsługiwanych formatów (w tym TIFF) i możliwości.
Kos-TEK
Dzięki za pomoc spenalzo i adwol. To chyba rozwiąże ten problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.