Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczny reset bazy danych po jakim¶ czasie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RSX
Poszukuje sposobu/narzędzia/wzoru jak zrobić co¶ takiego mam
obojętnie jaki¶ cms zaintalowany wszystko ok i chcę go udostępniac jako demo
np. / http://extreme-fusion.pl/demo/news.php / - chciał bym aby użytkownik mógł sobie swobodnie
majstrowac ale aby np. co 2 czy 3 godziny było przywracania bazy danych do pierwotnej wersji, czy to możliwe??
Cysiaczek
Oczywi¶cie. Wystarczy, ze przygotujesz sobie wcze¶niej plik z zapytaniami SQl, które po jakim¶ czasie (2-3 godziny) zostan± wgrane i zast±pi± te, w których jest namieszana. Oczywi¶cie musisz sobie jeszcze napisać oskryptowanie do tego. Proponuje kombinować z wykrywaniem czasu. Nie jest to specjalnie skomplikowane zadanie.

Pozdrawiam.
thornag
Musisz tez pomyslec o zakodowaniu takiego pliku i jak najlepszym ukryciu go przed uzytkownikiem. Niedawno toczylismy tu dyskusje ma temat sprzedawania oprogramowania w wersji trial klientom ktorzy moga Cie oszukac. NIe bylo to tak dawno temu poszukaj.
RSX
A mógł bym o jakie¶ bliższe wskazówki poprosić questionmark.gif
thornag
Napisalem przeciez ze byla o tym dyskusja, przed momentem sprawdzilem wyszukiwarka forum dziala ohmy.gif
Link
RSX
Kodowanie to już sam koniec - i to narazie "mało ważne"
teraz poprostu poszukuję informacji jak zrobić to żeby przywracało bazę danych.
nospor
Cytat
teraz poprostu poszukuję informacji jak zrobić to żeby przywracało bazę danych.

Wydaje mi się, iż odpowiedĽ Cysiaczka
Cytat
Wystarczy, ze przygotujesz sobie wcze¶niej plik z zapytaniami SQl, które po jakim¶ czasie (2-3 godziny) zostan± wgrane i zast±pi± te, w których jest namieszana. Oczywi¶cie musisz sobie jeszcze napisać oskryptowanie do tego. Proponuje kombinować z wykrywaniem czasu. Nie jest to specjalnie skomplikowane zadanie.
w zasadzie wyczerpuje temat. Mozna by do tego dorzucic CRONa.
A jesli cos z tej wypowiedzi nie zrozumiales, to sie dopytaj a nie zachowujesz sie jakby jej wogole nie bylo. To nieladne zachowanie wobec osob co staraja sie ci pomoc.
RSX
Tak się nie zachowuje - widze odpowiedĽ, ale prosiłem i nadal bym poprosił jakie¶ wkazówki badĽ przykład bo przepraszam nie chce nikogo urazić (ani nie wczesniej nie chciałem) ale odpowiedĽ to sobie tak i tak i tak napisz to troche "dziecinne" - apsolutnie nie chodzi mi o mówienie co i jak mam robić, tylko poprostu czy odesłanie do jakis przykładów, wzorów gdzie można było by podpatrzec jak to jest wykonane i poprostu pomodyfikowac poprzerabiać itp.
nospor
Jak na moj gust to ty sie w zaden sposob nie odniosles do wypowiedzi Cysiaczka, tylko ponowiles swoje glowne pytanie. Ale to tylko na moj gust winksmiley.jpg

Piszesz np. skrypt, ktory zawiera zestaw zapytan:
  1. <?php
  2. //wykasowanie calej tabeli
  3. mysql_query('delete ......');
  4.  
  5. // wlozenie odanych zerowych
  6. mysql_query('insert .....')
  7.  
  8. //i podobnie dalej az bedziesz mial dane poczatkowe
  9. ?>

i juz. To by bylo w skrocie. Skrypt ten odpalaj co te 2-3 godziny jak chciales. Mozesz uzyc np. CRONa (info na google oraz wyszukiwarce forum)
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.