Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL] Wydajność bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
MikroUser
Witam ...
wybrałem do swojego serwisu PostgreSQL + PHP5 (nie stać mnie na Oracle czy MSServer), ale dziś się natknałem na:
http://www.maciaszek.pl/phpcon/download/sqlite.pdf
i jestem zaskoczony tak słabą wydajnością tej bazy ... nawet w porównaniu chociażby z MySQL.
Z tego co wiem, to tak jest, ale dokładnie na odwrót.

Chcę się zorientować od doświadczonych użytkowników, jak wypada PostgreSQL w pracy z dużymi zbiorami danych. Już nie ufam żadnym takim statystykam jak powyższa.

I drugie pytanie, co może zamienić Oracle? Chodzi o to że nie mam kasy na bazę danych, a potrzebuję czegoś dobrego.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam,
MikroUser
wijet
Z tego co wiem bazy oracle i postgres sa wolniejsze w porownaniu z mysql i sqlite w bazach do kilku set tysiecy wierszy. Natomiast wyzej juz miekna.

Też jestem ciekawy co powiedza starzy wyjadacze postgresa.

Po co rezygnowac z oracle jest wersja Oracle Database 10g Express Edition

Cytat
Free to develop, deploy, and distribute
batman
Obecnie pracuję na postgresie 8.1. W bazie mam kilka tabel (głównie statystyki), w których znajduje się po kilkaset tysięcy wpisów i ciągle przybywa. Jakoś nie narzekam na wydajność winksmiley.jpg Wszystkie operacje na tabelach wykonywane są przy pomocy funkcji postgresowych, na tabelach założone są indeksy, a baza jest tak zaprojektowana, by zminimalizować obciążenie.

Oracla niestety nie znam, więc dużo na jego temat Ci nie powiem. Wiem jedynie, że jest drogi ale dobry winksmiley.jpg Poza tym wybór bazy danych powinien zależeć od tego, do czego będziesz jej używać. Nie ma sensu wykładać grubej kasy na coś, co będzie leżało i się kurzyło winksmiley.jpg
DeyV
W skrócie:

SQLITE jest bardzo szybki w prostych zapytaniach, typu SELECT (bez JOIN'ów) INSERT
Bardzo wolny w złożonych konstrukcjach (wystarczy parę JOIN'ów, by zrobic mu sporą krzywdę)

MySQL jest szybki w przypadku większości zastosowań. Nie ma jednak wielu cech charakteryzujących zaawansowane bazy danych.

PG jest minimalnie wolniejszy w przypadku prostych zapytań, jednak pozwala na praktycznie wszystko, co jest możliwe do zrobienia w bazie danych. W przypadku nieco bardziej złożonych pytań jest znacznie szybszy.
A dzięki możliwości zastosowania większej ilości technik - możliwa jest znaczna optymalizacja zarówno zapytań, jak i całych programów.

Na jego wydajność nie ma też większego wpływu ani ilość danych, ani obciążenie.
prond
Polecam artykuł na : http://monstera.man.poznan.pl/wiki/index.p...sql_vs_postgres
sf
Cytat(prond @ 23.11.2006, 00:39:41 ) *

Przecież tam nie ma pokazanym bardziej zaawansowanych zapytań... prosty select więc jak to ma się do normalnej pracy z bazami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.