Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Różnice pom. SMARTY a PEAR (templates)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
faster
Witam!
Jakie są Waszym zdaniem różnice pomiędzy tymi systemami obsługi szablonów. Co jest bardziej popularne, praktyczne, elastyczne, sprawne, szybsze, łatwiejsze w obsłudze i utrzymaniu itd. itp.
Znam osobiście PEAR'a i uważam że jest całkiem niezły (choć ma kilka niedociągnięć oraz nędzną dokumentację ... - może znacie jakieś ciekawe opisy lub stronki :) ). Nie wiem czy warto się nauczyć SMARTY i zacząć go stosować. Dlatego pytam o to Was ...

Pozdro
::faster
scanner
Hmm... Jakoś nie wydaje mi się aby PEAR to był system obsługi szablonów...
faster
Cytat
Hmm... Jakoś nie wydaje mi się aby PEAR to był system obsługi szablonów...

A znasz PEAR'a? Wiem dobrze, że PEAR posiada o wiele więcej możliwości z czego jedną z nich jest obsługa szablonów... klasy IT oraz ITX !!! Używam .. ;)

Pozdro
scanner
No właśnie.. "jedną z nich" - to tak jakby porównywać kalkulator i telewizor. Można - oba coś pokazują na ekranie.
faster
Nie będę filozofował .. nie na tym polega moje pytanie. Jeżeli nie chcesz odpowiedzieć na moje pytanie to nie ...szkoda ... wydaje mi się, że wyraziłem się jasno. Chodzi mi o różnice w obsłudze szablonów pom. JEDNĄ Z KLAS SYSTEMU ROZSZERZŃ DLA php O NAZWIE PEAR KLASA TA NOSI NAZWĘ "IT" (ORAZ JEJ POCHODNA "ITX") - A SYSTEMEM OBSŁUGI SZABLONÓW O NAZWIE SMARTY.
Jaśniej nie potrafię ... ;)
Pozdro.
scanner
No teraz to ja już rozumiem smile.gif
Osobiście nie znam PEAR::IT ale poważnie wątpię, czy ma takie możliwości jak (pozanawany włąśnie przezemnie) SMARTY. Wydaje mi się, że nauczenie się tego drugiego do dobry pomysł.
DeyV
heh, scanner, chyba jakaś kawa by się przydała winksmiley.jpg
IT:
Zalety:
- Prostota.
- w przypadkach prostego kodu - szybkość, z uwagi na to, ze opiera sie głównie na podmianie odopiwednich wyrażeń na ich odpowiedniki.

Wady.
- dokumentacja po niemiecku
- bardzo ograniczone możliwości, sporwadzajace sie do podmiany wybranych fragmentów, oraz powtarzania pewnych bloków
- gorsze czasy, w przypadku dużych projektów.

Smarty:
zalety (wymieniane były już nie raz, ale w skrucie):
- autorski syetem prekomilacji temlatesów
- połączenie z systemem Cache
- bardzo rozbudowane możliwości pracy z templates, np. if,else, foreach, for, oraz molziwosć wykożystania modyfikatorów w postaci zarówno własnych funkcji jak i funkcji php
- szybkość w przypadku większych projektów
- przejżysta budowa modułowa, pozwalajaca w prosty sposób na dostosowywanie systemu do własnych potrzeb.
- BARDZO przejrzysta dokumentacja, w dużej cześci już spolszczona.

Wady.
- w przypadku bardzo małych projektów - nieco gorsze czasy
- z uwagi na większą funkcjonalność - bardziej słożona obsługa i to zarówno po stronie templates, jak i php

Podsumowując....
WARTO uczyć się SMARTY... smile.gif
scanner
Cytat
heh, scanner, chyba jakaś kawa by się przydała winksmiley.jpg
Kawa sux - nie pijam juz prawie 3 lata. Ale mam usypiającą atmosferę w robocie - to dlatego.
faster
Dzięki ... i o to chodziło :). Teraz mam podstawy aby zacząć zabawę ze SMARTY!
Fakt, IT jest prosty jak drut ale jak wspominałem ma ograniczenia które jak widzę SMARTY rozwiązuje ;) ...

Dziki DeyV & scanner ;)

pozdro
scanner
Cytat
Dziki DeyV
A nawet z lekka szalony....
squid
tak slucham co madre glowy mowia i choc nie wiem za bardzo po co mi smarty bo chyba go wyprubuje winksmiley.jpg
sivyer
Cytat
- BARDZO przejrzysta dokumentacja, w dużej cześci już spolszczona.

Czy oprocz tej czesci tlumaczenia, dostepnej na stronie rzseattle.piwko.pl jest jeszcze gdzies jakas czesc manuala po polsku dostepna?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.